Kesän puutarhajuhlat – poimi 5 vinkkiä kukkakoristeluihin

Suomen kesä on lyhyt, ja kun tulee tilaisuus viettää aikaa ulkona, siitä pitää ottaa kaikki irti! Oman pihan ja mökkipuutarhan kauniisti hoidetut kukat pääsevät kunniapaikalle kesän ihanissa puutarhajuhlissa. Näillä muutamalla koristeluvinkillä kohotat juhlatunnelman vielä korkemmalle!

  1. Kukitetut tarjoilulaudat

Säästä muutamia tyhjiä viinipulloja, poraa puisiin tarjoilulautoihin pari pullon kaulan mentävää reikää ja saat mahtavat tarjoilutasot, jotka toimivat myös maljakkoina! Puutarhan kukkia voi yhdistellä luonnonkukkiin ja koota pulloihin siroja kimppuja juhlan väreihin sopivissa sävyisissä.

  1. Kukkaiset jääpalat

Jotkin puutarhan kukista, kuten jalopelargonit, orvokit, ahkeraliisat ja laventelit ovat syötäviä, ja niitä voi käyttää jopa leivonnassa. Vaikkei pihan kasveja aikoisi popsia juhlaruuaksi, ne säväyttävät ainakin viinicoolerin jääpaloissa! Varmin ja turvallisin tapa nauttia syötäviä kukkia on hankkia ne kaupan heviosastolta.

  1. Näyttäviä kimppuja kesäkukista

Monet kesäkukat ovat upeita ja kestäviä myös maljakossa. Esimerkiksi pitkävartiset daaliat kukkivat mahtavasti heinäkuun auringossa, ja niiden suuret, kerrotut kukinnot säilyvät hyvin myös leikkokukkina. Daaliat tuovat pöytäkoristeluun näyttävyyttä ja juhlavuutta – värivaihtoehtoja riittää hillityistä kermansävyistä leiskuvan tummiin punaisiin.

  1. Kukkia kehyksiin

Kukat pääsevät erityisellä tavalla esiin, kun ne kehystää osaksi maisemaa. Kehykset toimivat myös hauskana kuvauspisteenä, jonka luona isäntäväki voi ikuistaa kaikki juhlavieraat.

  1. Kukkia monessa eri tasossa

Vaikka näpertely ja askartelu ei innostaisikaan, juhlavuutta saa loihdittua omaan pihaan, terassille tai pienellekin parvekkeelle lisäämällä sinne kukkia useampaan eri tasoon. Amppelit, pöytäkoristeet ja isommat ruukut lattian tasossa tuovat tilaan rehevän juhlallista kerroksellisuutta.

Kasvihuonevihannesten tarjonta parhaimmillaan – valitse kotimaista juhannuspöytään

Juhannus on muutakin kuin vain keskikesän juhla – se on myös kotimaisten kasvihuonevihannesten sesongin kuuminta aikaa. Juuri nyt tarjolla on runsas valikoima tuoreita ja maukkaita vihanneksia, myös suoraan paikallisilta tuottajilta. Nappaa tästä vinkit juhannuspöytään ja tue samalla lähituotantoa.

Erikoistomaatteja, paprikoita ja avomaankurkkuja

Nyt on täydellinen hetki herkutella kotimaisilla kasvihuonevihanneksilla. Aurinko kasvattaa kasvihuonevihanneksia nyt hurjaa tahtia ja valikoima kaupoissa lisääntyy, kun sesonkiviljelijöiden tuotteet tulevat kauppoihin. Valikoimasta löytyy monipuolisesti kaikkea salaateista ja tomaateista aina kurkkuihin ja yrtteihin.

  • Tomaatit: Kotimaisten tomaattien tarjonta lisääntyy kesällä, kun myös kaikkien sesonkitomaattiviljelijöiden kasvihuoneet alkavat tuottaa satoa. Kesällä on saatavilla monia erilaisia tomaattityyppejä ja lajikkeita. Kokeile esimerkiksi pihvitomaattia burgerin väliin, terttutomaattia salaattiin tai vaikka keltaisia tai vihreitä pikkutomaatteja naposteluun.
  • Paprikat: Myös kotimaisten paprikoiden tarjonta lisääntyy merkittävästi kesäkaudella. Värikkäät paprikat sopivat mainiosti grilliin, salaatteihin tai sellaisenaan naposteltavaksi.
  • Yrtit: Juhannuspöytä ei ole juhannuspöytä ilman yrttejä. Valitse tilli uusien perunoiden kanssa, rosmariinia ja timjamia grilliruokien maustamiseen ja minttua raikastamaan juhannusjuomat.
  • Kurkut: Raikkaat ja virkistävät kasvihuone- ja avomaankurkut ovat omiaan juhannuksen salaateissa ja dipattavaksi. Tai kokeile jotain villiä: laita kurkku grilliin! Äläkä unohda klassikkoa: hölskykurkkuja.
  • Salaatit: Grilliruuan kaveriksi sopii raikas salaatti. Yhdistä montaa erilaista makua ja koostumusta yhteen salaattiin, esimerkiksi rucolaa, tammenlehtisalaattia, ja jääsalaattia.
  • Munakoiso: Uutta erikoisuutta, kotimaista munakoisoa, on löytynyt hevitiskeiltä jo muutaman vuoden ajan. Munakoison voi myös paahtaa grillissä ja syödä sellaisenaan tai sen voi kuoria ja soseuttaa sitruunamehun, valkosipulin, oliiviöljyn, suolan ja yrttien kanssa maistuvaksi tahnaksi.
  • Syötävät kukat: Mikä olisi parempi tapa koristella juhannuspöydän salaatit tai jälkiruoat kuin syötävät orvokit, samettikukat tai neilikat. Näitä kaikkia löytyy myös kotimaisena heviosastoilta.

 

Tue paikallista – löydä lähituottaja!

Kesällä kauppojen hyllyltä löytää entistä monipuolisemman valikoiman kotimaisia vihanneksia, kun sesonkiviljelijöiden tuotteet rikastuttavat kesäisin kotimaista vihannestarjontaa kaupoissa. Kaupan tiskiltä voi nyt löytää uusia tuotetuttavuuksia omalta lähipuutarhalta.

Monilla paikallisilla sesonkiviljelijöillä on myös oma suoramyymälä avoinna kesäaikaan. Ne ovat hyvä paikka löytää tuoreimmat ja maukkaimmat kotimaiset kasvikset suoraan tuottajalta. Kysy lähialueesi tai mökkipaikkakuntasi torien, REKO-rinkien ja tilamyymälöiden tarjonnasta – usein löydät tuottajien yhteystiedot myös heidän verkkosivuiltaan tai sosiaalisen median kanavilta.

5 kesäkukkaa, jotka kuuluvat jokaisen juhannukseen

Kesäkukkakauppa käy kiivaana juhannukseen saakka, jonka jälkeen iso osa suoramyyntipuutarhoista sulkee pikkuhiljaa ovensa. Ihastu näihin viiteen kesäkukkaan ja nappaa ne viemisiksi omalle, ystävän tai sukulaisen mökille!

  1. Perinteikäs pelargoni

Pelargonit ovat suomalaisten ikisuosikkeja kesäkukkien joukossa vuodesta toiseen, ja siihen on syynsä! Pelargonilajikkeissa on paljon valinnanvaraa niin kukan värityksen kuin kasvin koon suhteen. Parhaiten tunnetaan perinteinen kotipelargoni pyöreine kukintoineen, mutta kasvit soveltuvat erinomaisesti myös modernimpaan mökkityyliin. Istutuksen ilmettä on helppo muuttaa erilaisilla ruukuilla ja istutusyhdistelmillä.

Kyseessä on sitkeä ja helppohoitoinen kasvi, joten se sopii mainiosti myös aloittelevalle kotipuutarhurille. Pelargoni palvoo aurinkoa, eikä säikähdä pientä kuivahtamista.

  1. Petunia

Saunamökin terassille sopii ihanasti amppelissa roikkuva ja ruukussa viihtyvä petunia. Kasvista on saatavilla lukemattomia värivariaatioita – nappaa kukan väri vaikka punamultamökin kyljestä tai peltoniityn kukkalajeista. Petuniat pitävät voimakkaasta lannoituksesta ja tasaisesta kastelusta. Parhaiten ne menestyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla, jossa ne viihtyvätkin parhaimmillaan koko kesän pitkälle alkusyksyyn saakka.

  1. Tähtisilmä

Värikkäistä kukista pitävää piristää varmasti tuliaisena valloittava tähtisilmä! Auringosta nauttiva kasvi on upean näyttävä koristus puutarhaan sellaisenaan tai osana istutusta. Pieni kuivahtaminen ei vielä haittaa, mutta säännöllisestä kastelusta ja lannoituksesta kannattaa huolehtia. Kasvi saattaa pitää kukinnassaan tauon, joten kukkien hiipumista ei kannata säikähtää, vaan odotella uutta kasvustoa rauhassa.

Tähtisilmä tunnetaan myös sääkukkana. Lempinimi viittaa sen kukintoihin, jotka reagoivat säätilaan ja valon määrään – hämärällä ja sateisella säällä kukat menevät herkästi suppuun. Tämänkin vuoksi tähtisilmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman aurinkoiselle paikalle.

  1. Marketta

Minimalistisen tyylikäs marketta on aurinkoa palvova kukka. Ryhdikäs valinta sopii hauskasti vaikkapa osaksi ruukkupuutarhaa. Marketta kukkii kesäkuusta pitkälle syksyyn ja viihtyy tavallisessa kompostinsekaisessa puutarhamullassa aurinkoisella kasvupaikalla. Marketasta kannattaa nyppiä kuihtuneet kukat pois kukkapohjineen, jotta uusia kukintoja muodostuu läpi kauden.

  1. Verenpisara

Varjoisampaan mökkipihaan sopii hienosti tunnelmallinen verenpisara. Tärkeää on myös kasvupaikan suojaisuus ja riittävän kostea ja hyvin lannoitettu multa – ahkera kastelu siis palkitaan verenpisaran kanssa. Jos verenpisara pääsee kuivahtamaan, se voi tiputtaa mielenosoituksellisesti kukkansa, joten kastelusta kannattaa pitää kiinni.

Puutarha&kauppa nyt myös diginä!

Puutarha-alan paras ammattilehti ja Kauppapuutarhaliiton jäsenlehti Puutarha&kauppa on nyt saatavissa myös digitaalisena. Digilehtiin pääsee käsiksi Puutarha&kauppa-lehden kestotilaajana.

Digilehteen pääset osoitteessa lehti.puutarhakauppa.fi/

tai mobiililaitteellasi, lataa sovellus kaupastasi Google Play tai App Store

  • Luo P&k digilehden käyttäjätili, johon tarvitset sähköpostiosoitteesi, salasanan ja tilaajanumerosi
  • Tilaajanumero löytyy lehden takasivulta osoitekentän ylimmältä riviltä, rivi alkaa numeroilla 165 ja siinä on 7 numeroa
  • Kun olet luonut tilin voit lukea P&k digilehteä miten haluat

Etkö ole vielä tilaaja? Tilaa lehti tästä