800 grammaa kasviksia myös jouluna – 4 helppoa vinkkiä!
Joulu on herkuttelun aikaa. Kasviksia tulee syötyä joulunakin kuin huomaamatta laatikkoruokien ja rosollin muodossa, mutta niiden lisäksi joulupöytää voi täyttää myös muilla raikkailla vihannesherkuilla. Katso alta 4 vinkkiä joulukattauksen kevennykseen, ja miten voit saada 800 grammaa kasviksia täyteen myös joululomalla.
1. Piristä pikkeleillä
Erilaisilla pikkeleillä saa mielenkiintoisia satokauden makuja jouluruokien kylkeen. Hapokkaat ja makeat pikkelit sopivat erinomaisesti perinteisten jouluherkkujen lisukkeiksi.
Kotimaista tomaattia löytyy kaupoista ympäri vuoden. Tomaattia ja kurkkua sisältävä salaatti on klassikko arkiruokapöydässäkin, mutta jouluna ne voi tarjoilla hieman eri tavoin. Nopea pikkelöinti tuo vihanneksiin juhlavaa potkua. Miksei joulupöytään voisi tuoda myös perinteiset hölskykurkut tai hauskat japanilaisin mauin pikkelöidyt kurkut.
2. Kevennä salaateilla
Salaatit täyttävät vatsaa sopivasti, jolloin energiapitoisia ruokia ei tule ahnehdittua liikaa. Ravitsemuksessa salaattien tärkein tehtävä onkin keventää ja monipuolistaa ruokavaliota, mikä sopii loistavasti jouluun.
Katso maailman parhaan salaattipohjan ja yrttiöljyn ohje tai tuo vihreyttä joulupöytään hurmaavan makuisella, lehtikaalia, paahdettuja pähkinöitä ja hunajaista vinaigrettea sisältävällä talvisalaatilla!
3. Liioittele yrteillä
Kotimaisten tuoreyrttien myynti on vilkasta jouluviikolla, sillä ne kuuluvat vahvasti suomalaiseen joulupöytään. Jokaiseen jouluruokaan löytyy oma yrttinsä, joka tuo juhlaruuan uudelle tasolle. Nostata siis juhlatunnelmaa entisestään ja tuo yrteistä pientä luksusta joulupöytään jokaiseen ruokaan!
Perinteinen tilli sopii kalapöytään, rosmariini maustaa liharuoat tai alkudrinkit, rakuunalla nostat juurekset uudelle tasolle ja ruohosipulilla koristelet sienisalaatin tai levitteet. Kokeile myös timjamia glögin sekaan!
4. Joulun värit
Joulun värit: punainen, vihreä ja valkoinen tulevat esiin hienosti tomaatin, mozzarellan ja basilikan pyhässä liitossa. Tee siis tästä kolmikosta erilaisia tarjottavia alku- tai välipaloiksi jouluviikolle. Helppo vaihtoehto on klassikko tomaatti-mozzarellasalaatti, joka maistuu tuoreen leivän tai lämpimän ruuan lisänä. Lämmin vaihtoehto tästä kolmen kombosta on esimerkiksi hauskat hasselbackan tomaatit, jotka lämpiävät maistuviksi uunissa.