Maistuvaa keskikesän juhlaa!
Juhannuksena vietetään aikaa yhdessä, fiilistellään yötöntä yötä ja taiotaan tarjolle maittavia herkkuja ulkona grillaten. Kotimaiset vihannekset, salaatit ja yrtit sopivat keskikesän juhlaan mitä parhaiten. Vihanneksista loihditaan kepeitä ja terveellisiä lisäkkeitä ja yrtit kruunaavat aterian tuoden eri maut upeasti esille. Vihanneksilla ja yrteillä maustetut juomat ovat kesän must -juttu! Reseptit erilaisiin vihannesjuomiin ja -aterioihin löydät uudistetusta puhtaastikotimainen.fi -sivujen reseptipankista. Yrttien taikaa Tilli on juhannuksen suosituin yrtti. Se maustaa ensimmäiset uudet perunat ja kalaruoat. Minttu sopii hyviin kesäisiin juomiin ja kakkujen sekä jälkiruokien koristeluun. Basilika ja tomaatti ovat keskenään täydellinen pari. Tomaatin lisäksi basilika sopii fetasalaattiin ja herkkusienien maustamiseen. Salaatin tapaan käytettävä rucola sopii yhtenä osana vihersalaatteihin ja kesäisen grilliburgerin väliin. Ihana timjami on todella monipuolinen yrtti! Sen siroilla varsilla voi viimeistellä aterian ja pienet lehdet maustavat niin liha- kuin kalaruoankin. Mausta juomat ja sekoita smoothiet Vihannesjuomat ja erilaiset smoothiet ovat kesäjuhlien ehdoton hitti. Ne tuovat makua ja väriä pöytään sisältäen terveellisiä vitamiineja sekä hivenaineita helposti nautittavassa muodossa. Vihannesjuoma sopii hyvin alkupalaksi tai välipalaksi. Aterian yhteydessä voi tarjoilla vihanneksilla ja yrteillä maustettua vettä. Juoman voi laittaa tarjolle lasin sijaan hauskasti lasipurkissa tai –pullossa, jolloin kaunis väri houkuttelee perheen pienimmätkin maistamaan kesäistä juomaa. Kokeile vaikkapa näitä: kurkku-sitruunamelissavesi, lime-kurkkujuoma ja vihersmoothie. Koristele syötävillä kukilla Syötävät kukat tuovat nopeasti luksusta arkiseen ruokaan ja juhlaan ne sopivat täydellisesti. Yleisin syötävistä kukista on orvokki. Orvokkia on helppo käyttää sen tuttuuden, sekä laajan koko- ja värikirjonsa vuoksi. Hyvin varustelluista kaupoista voi löytää myös krassinkukkaa, ruiskaunokkia, samettikukkaa ja neilikkaa. Kotimaisia syötäviä kukkia viljellään Ahlbergin puutarhalla Västerskogissa ja Kotipellon puutarhalla Nousiaisissa. Käsittele syötäviä kukkia hellävaraisesti ja käytä niitä kylmien ruokien kuten salaattien, kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Kevyet lisäkkeet grilliin Kotimaisista vihanneksista valmistuvat kesäisen grilliaterian keveät ja helpot lisukkeet. Lisäkesalaatteja löytyy joka lähtöön ja vihanneksista valmistuu myös omatekoinen barbeque-kastike, jonka voi tuunata juuri omaan makuun sopivaksi. Täytetyt paprikat ja kurkut valmistuvat grillissä muun aterian ohessa. Omatekoinen salsakastike kutittelee makuhermoja ja saa ruokailijoilta takuukiitokset. Lisukkeet tekevät grilliruoasta aterian ja niihin kannattaa panostaa sekä suunnitella etukäteen, mikä lisuke sopii kalalle ja mikä toimii lihan tai kanan kanssa parhaiten. Kokeile rohkeasti monipuolisia reseptejämme ja ihastu!
|