Vetoomus: Sähkömarkkinoiden toimivuus on turvattava
Sähkön ennennäkemättömät hinnanvaihtelut kohdistuvat erityisen voimakkaasti suomalaisiin kasvihuoneyrityksiin. Perjantaina 5.1.2024 sähkön hinta on noussut ennätystasolle. Jos sähköä ei saada Suomessa riittämään, tilannetta pidetään yrittäjien keskuudessa katastrofaalisena.
Näin voimakas hintashokki herättää väistämättä kysymyksen sähkömarkkinoiden toimivuudesta. Jokin mekanismi on rikki, kun hinnat voivat nousta näin korkeiksi. Energiapolitiikkaan on saatava pitkäjänteisyyttä ja sähkömarkkinan toimintaan ja hinnoitteluun ennustettavuutta.
– Koko Suomen maine on kyseessä: yritykset eivät investoi Suomeen, jos meidän sähkömarkkinoilla on tällaisia riskejä, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes sanoo.
Kasvihuoneet turvaavat sähköverkkoa
Kriisitilanteissa, kun sähköstä on pulaa, suomalaiset kasvihuoneyritykset osallistuvat talkoisiin ja turvaavat omalta osaltaan valtakunnan sähköverkon toimintaa. Tämä on tärkeää erityisesti talvella kovien pakkasten aikaan. Kasvihuoneiden valoja voidaan hetkessä sammuttaa tai lisätä tarpeiden mukaan, sähkön säästämiseksi. Viljelytaukojen pysyessä hyvin lyhyinä, vaikutus sadon määrään on vähäinen.
– Nyt sähkön hinnan ollessa ennätyslukemissa, on monista kasvihuoneista valot jopa koko päivän pois käytöstä. Tämä aiheuttaa haittaa niin tuotannolle kuin yritysten liiketoiminnalle. Sähkön hinnan heikon ennustettavuuden vuoksi tarkkaan lasketut tuotantopanokset voivat valua hetkessä hukkaan, Remes kertoo.
Edelläkävijä vastuullisessa tuotannossa
Suomalainen kasvihuoneviljely on edelläkävijä vastuullisessa ruuantuotannossa. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kotimaisen kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on pudonnut 60 prosenttia vuodesta 2004. Tämä on vain keskimääräinen luku, ja yksittäiset kasvihuoneyritykset ovat lähes hiilineutraaleja.
Ympärivuotisesti viljelevien kasvihuoneyritysten kannattava liiketoiminta perustuu moderniin energiatehokkaaseen viljelytekniikkaan. Vuosikymmenien aikana yrityksissä tehdyt investoinnit mahdollistavat sekä ympäristön että yhteiskunnan kannalta vastuullisen tuotannon. Ympäri vuoden satoa tuottavat kasvihuoneyritykset ovat merkittävä työllistäjä alueellaan.
On tärkeää, ettei suomalaisen kasvihuoneviljelyn pitkäjänteinen työ vastuullisen ja energiatehokkaan tuotannon eteen pysähdy. Ilmaston lämmetessä ja sään ääri-ilmiöiden yleistyessä tarvitsemme entistä enemmän ruuantuotantoa, joka tapahtuu säältä suojassa.
Vetoamme päättäjiin: yritystoiminnan jatkuvuuden sekä tuotannon turvaamiseksi sähkömarkkinoiden toimivuus ja sähkön saatavuus on turvattava. On kyse Suomen huoltovarmuudesta.