Lepaa 2024 -näyttely – jo 60 vuotta kehityksen kärjessä
Pohjoismaiden vanhin ja Euroopankin mittakaavassa hyvin pitkäaikainen puutarha- ja viheralan ammattinäyttely täyttää 60 vuotta. Aikoinaan alan tiedontarpeesta lähtenyt tapahtuma täyttää edelleen samaa tehtävää: tarjoaa uutuuksia, tietoa, työnäytöksiä ja tärkeitä kohtaamisia.
Tapahtuma on pysynyt kaikki nämä vuosikymmenet maailmanmenon mukana. Vaatimattomasta alusta on vakiinnutettu asemat johtavana puutarha-alan tapahtumana. Jo aivan alusta lähtien mukana ovat olleet nykyään viheralaksi kutsutun sektorin koneet ja tarvikkeet. Sittemmin myös kiinteistönhoito- ja maanrakennusalan koneet ovat olleet kattavasti esillä Lepaalla.
Aivan näyttelyn alkuvuosina ammattiseminaarit olivat tapahtuman selkäranka, ja saleissa istuttiin jopa koko päivä kuuntelemassa. Tänä juhlavuonna seminaareja on jälleen useita, mutta napakoina setteinä, jolloin aikaa jää myös näyttelyyn tutustumiseen.
Mukana 60-vuotisjuhlanäyttelyssä on noin 180 näytteilleasettajaa, joiden joukossa on aivan uusia firmoja niin konemaahantuojissa, kasvihuonetekniikan parista kuin kasvitarjonnassa. Ulkomaisia näytteilleasettajia on Virosta, Tanskasta, Belgiasta, Hollannista ja Italiasta.
Konetarjonnassa korostuvat yhä vahvemmin sähkökäyttöiset laitteet. Töitä tehdään esimerkiksi erilaisilla sähköisillä käsityökaluilla, mutta myös kottikärryt voivat kulkea akkuvoimalla. Erilaiset autonomiset ja robottilaitteet kulkevat myös ympäristöystävällisesti sähköllä. Lähes joka konemerkillä on isoja työ- ja peruskoneita, joiden perusvoima on sähkö – ja virtaa riittää koko työpäivän tarpeisiin. Elokuu on myös hyvää aikaa esitellä erityisesti syksyn siivouksissa ja talven vaihtelevissa keleissä tarvittavia koneita.
Kasvihuonetekniikassa ledit ovat jo arkipäivää. Nekin kyllä kehittyvät koko ajan, ja kasvutulokset paranevat kasvikohtaisesti. Uutta ovat tehokkaat kemikaalittomat kasvinsuojelu- ja desinfiointitekniikat. Lepaalla on esillä kasvihuoneiden energiatehokkuuden parantamiseen uusia tekniikoita, jotka samalla kohentavat kasvutuloksia. Myös energian varastointi on nouseva ala.
Kasvit ovat totta kai olennainen osa Lepaa-näyttelyä, ja mukana onkin ensi kesän kukkaloisto taimitoimittajien osastoilla sekä useita taimistoja uusine kasveineen. Näyttelyssä julkistetaan myös tulevien vuosien HeVit. Mansikasta riittää aina puhuttavaa, ja esillä on nykyisten valtalajikkeiden mahdollisia haastajia. Marjasektori elää nyt kiinnostavaa vaihetta, kun tuotanto siirtyy yhä vahvemmin säältä suojaan kasvutunneleihin – joita on Lepaalla myös esillä.
Nähtävää osastoilla riittää toki paljon muutakin: lannoitteita, työkaluja, torjuntaeliöitä, kalusteita, lehtiä ja kirjoja, neuvonta- ja tutkimusorganisaatioita sekä yhdistyksiä, kaikkea mikä auttaa puutarha- ja viheralan ihmisiä tuottamaan terveellistä syötävää, ympäristöä sulostuttavia kasveja ja toimivaa viherympäristöä.
Juhlavuoden kunniaksi tapahtumassa on myös korkeatasoista kukkasidontaa, kun Lepaa Open -kilpailu pidetään torstaina. Kymmenen floristiparia tekee kaksi erillistä kisatyötä ja yhden showtyön. Kisan tuotokset ovat nähtävillä perjantaina ja lauantaina.
Näyttelyosastojen lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin puistomainen oppimisympäristö on näkemisen arvoinen. Tutustu hedelmä-, marja- ja viinitarhaan, vihannesnäytemaahan, yli satavuotiaaseen puistoarboretumiin, Mamselli-myllyyn mäellään sekä keskiaikaiseen kivisakastiin. Opastetut kierrokset kohteisiin ovat suosittuja.
Lepaa 2024 -näyttelyn vastuullinen järjestäjä on Kauppapuutarhaliitto ry. Muut järjestäjät ovat Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaa, Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa sekä Lepaan Oppilaskunta ry. Tapahtuma on järjestetty vuosittain vuodesta 1964 lähtien.
Näyttely on avoinna 15.–17.8. torstaina ja perjantaina kello 10–17 ja lauantaina kello 10–16.
Seuraa näyttelyä www.lepaa.fi sekä Facebookissa, Instagramissa ja Youtube-kanavalla lepaanayttely.