Kurkun teemaviikko käynnissä – tuttu vihannes täynnä yllätyksiä!
Kuluvalla viikolla 17.–23.3. vietetään valtakunnallista kurkkuviikkoa. Kurkulla on käynnissä juhlavuosi, sillä Kotimaiset kasvikset ry on valinnut kurkun myös vuoden 2025 HeViksi (hedelmä tai vihannes).
Suomalaisten suosikkivihanneksena tunnettu kurkku on yllättänyt jo historian saatossa: muinaiset egyptiläiset ikuistivat sen temppelifreskoihin ja Kreikan Sikyonin kaupunki oli kuuluisa laajoista kurkkupelloistaan. Tänä päivänä Suomi on kurkunviljelyn huipputekijä maailmassa.
Suomalaisissa kasvihuoneissa kurkku tuottaa maailmanennätyssatoja – jopa yli 250 kiloa neliömetriltä. Yli 90 prosenttia meidän suomalaisten syömistä tuoreista kurkuista onkin kotimaassa viljeltyjä.
Laaja kurkkuperhe
Tiesitkö, että kurkkuperhe on paljon laajempi kuin tuttu kasvihuone- tai avomaakurkku? Napostelukurkut, pätkäkurkut ja amppelikurkut kasvattavat suosiotaan, ja maailmalta löytyy myös nypyläisiä, piikkisiä ja jopa valkokuorisia lajikkeita. Eksoottiset kaverit, kuten karvas-, käärme- ja rypälekurkut, tarjoavat uusia makuelämyksiä ja koristekurkut piristävät syksyn ja talven sisustusta.
Kiwano-kurkku ja karvaskurkku.
Kurkun kanssa samaan Cucumis-sukuun kuuluvat myös melonit. Esimerkiksi melonikurkun maku on aivan kurkun ja melonin väliltä. Myös eksoottisena hedelmänä myytävä, vihreälihainen kivakurkku, kiwano, on kurkun sukua.
Kurkku on enemmän kuin lisuke
Kurkku on perinteisesti ollut kevyiden salaattien ja voileipien raikastaja, mutta se sopii myös lämpimiin ruokiin. Se tuo pehmeyttä wokkeihin ja täyteläisyyttä keittoihin. Pikkelöity kurkku toimii täydellisenä lisukkeena esimerkiksi grilliruoille. Kurkun mehukas rakenne tekee siitä myös erinomaisen raaka-aineen smoothieihin. Kurkku on myös yllättävän hyvä makeissa herkuissa – esimerkiksi kurkkuhillo, kurkkusorbetti tai limellä ja mintulla maustettu kurkkuslush ovat kokeilemisen arvoisia.
Resepti: Kurkkuveneet järvikalatäytteellä
12–16 kpl
Valmistusaika: 25 min
Ainekset:
- 2 kurkkua
- 1 prk (200 g) ruohosipulituorejuustoa
- ½ prk (60 g) smetanaa
- 1 tlk (n. 200 g) savustettuja järvikaloja (esim. Ahventa)
- 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
- 1 pnt tilliä hienonnettuna (säästä osa koristeluun)
- suolaa ja pippuria
- 10 kirsikkatomaattia lohkoina tai viipaleina
Valmistusohje:
- Halkaise kurkut pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat neljään tai kolmeen osaan. Kaavi siemenet pois lusikalla.
- Sekoita kulhossa tuorejuusto, smetana, valutetut ja hienonnetut savustetut ahvenet, kevätsipuli ja tilli. Tarkista tahnan koostumus ja lisää smetanaa tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Täytä kurkkuveneet tasaisesti ahventahnalla.
- Asettele kirsikkatomaatit tahnan päälle ja koristele tillillä.