Uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia
Uudessa kasvihuoneviljelijöiden kampanjassa nähdään syömisen lautasmalleja, kuten “ainakin yritin”, “parhaani tein” ja “close enough”. Arjen huumorilla kannustetaan suomalaisia lähemmäs 500–800 gramman päivittäistä kasvisten ravitsemussuositusta.
Viime syksynä Suomi sai uudet ravitsemussuositukset. Vilkasta keskustelua aiheutti erityisesti suositus, jonka mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä. Tavoitetta pidettiin pääosin mahdottomana. Aiempi suositus oli puoli kiloa päivässä, ja siihenkin ylsi vain harva. Tutkimusten mukaan suomalaiset syövät keskimäärin 350 grammaa kasviksia päivässä, ja puoleen kiloon on yltänyt vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista.
Suomalaisia kasvihuonevihannesviljelijöitä edustavat järjestöt Kauppapuutarhaliitto ry ja Österbottens Svenska Producentförbund r.f. tarttuvat uudessa kampanjassaan ravitsemussuositusten haasteeseen ja haluavat edistää suomalaisten terveellisempää syömistä kotimaisten kasvisten avulla. Kasvista ei jätetä -kampanjassa koulukirjoistakin tutusta lautasmallista on muotoiltu uusia versioita, jotka moni tunnistaa arjestaan tutuiksi. Lautasmallit on nimetty muun muassa Ainakin yritin -lautasmalliksi, Close enough -lautasmalliksi ja Parhaani tein -lautasmalliksi. Humoristisen kampanjan viesti on, että pienikin kasvisten lisäys arjen valinnoissa on askel terveellisempään ruokavalioon.
”Kasvihuoneessa viljellyt kotimaiset kurkut, tomaatit ja salaatit ovat jo nyt suomalaisten suosikkivihanneksia. Lisäämällä esimerkiksi niitä enemmän ja useammin jokaiselle aterialle, pääsemme lähemmäs tavoitetta. Pienikin lisäys on parempi kuin ei mitään ”, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.
Kampanjassa ovat mukana myös sosiaalisen median vaikuttajat Niko Saarinen ja Ossi Lahtinen, jotka punnitsevat päivittäin syömiään kasvismääriä ja konkretisoivat kampanjasisällöissään, miten ravitsemussuositusten mukaisen 500–800 gramman päiväannoksen saa kasaan.
Suomalaiset kasvihuonevihannekset ovat vastuullisia
Kampanja haluaa saada suomalaiset syömään terveellisemmin nimenomaan kotimaisten kasvisten avulla.
“Kotimaiset kasvikset ovat mahtavia. Ne on viljelty lähellä, ne ovat maukkaita ja monella mittapuulla vastuullisin valinta. Kotimaisen vihanneksen tunnistaa parhaiten Sirkkalehtimerkistä”, Kangas sanoo.
Kotimainen kasvihuoneviljelyala on pudottanut ilmastovaikutustaan jopa 60 prosenttia vuodesta 2004. Suurin yksittäinen tekijä vastuullisuuskehityksen taustalla on ollut öljyn käytön lasku samalla ajanjaksolla liki 90 prosenttia. Energianlähteinä on siirrytty käyttämään uusiutuvia polttoaineita, joiden osuus kasvihuoneiden lämmityksessä oli 56 prosenttia vuonna 2021.
Suomalaisten vihannesten tuotantoa verrataan usein espanjalaiseen tuotantoon. Espanjassa vesijalanjälki on tomaatin tuotannossa 91-kertainen suomalaiseen kasvihuonetomaattien tuotantoon verrattuna. Espanjassa tarvitaan myös kymmenkertainen alue maata saman vihannesmäärän viljelyyn, sillä suomalainen kasvihuoneala on kyennyt jatkuvasti nostamaan satomääriään.
Kauppapuutarhaliitto ja ÖSP edustavat valtakunnallisesti suomalaisia kasvihuoneviljelijöitä, jotka viljelevät kurkkuja, erilaisia tomaatteja, salaatteja ja yrttejä sekä paprikaa, munakoisoa, papuja ja chilejä.
Kuvia kampanjan lautasmalleista löydät täältä.