EU:n kasvinterveysasetus (2016/2031)
Euroopan unionin uusi kasvinterveysasetus vaikuttaa erityisesti kesäkukkia ja ruukkukasveja viljeleviin kasvihuoneyrityksiin. Muuttuva lainsäädäntö edellyttää kasvihuoneyrityksiltä esimerkiksi kouluttautumista, omavalvontaa ja kirjanpitoa. Koko Euroopan unionin kattavalla lainsäädännön uudistuksella pyritään estämään maa-, puutarha- ja metsätalouden kannalta kohtalokkaiden kasvintuhoojien leviämistä EU:n sisällä ja EU:n alueelle kolmansista maista. Lisätietoja asetuksesta voit lukea Ruokaviraston sivuilta.
Tällä sivulle on koottu uuteen kasvinterveysasetukseen liittyvää materiaalia kesäkukkia ja ruukkukasveja viljeleville kasvihuoneyrityksille.
Ruokaviraston kasvipassiohjeistus Ruokaviraston sivuilla.
Omavalvontasuunnitelma / Plan för egenkontroll
Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan yrittäjän kasvinterveyden varmistamiseksi tekemät keskeiset asiat. Omavalvontasuunnitelman laatiminen ei ole yrityksille pakollista, mutta Ruokavirastolla on mahdollisuus harventaa tietyillä ehdoin maksullisia omavalvonnan tarkastuksia niissä yrityksissä, jotka ovat toimittaneet omavalvontasuunnitelman ja noudattaneet sitä sen jälkeen kaksi vuotta.
LOMAKE: Kasvihuoneyrityksen omavalvontasuunnitelma, word (päivitetty 21.07.2020)
FORM: Plan för egenkontroll 21072020, word (uppdaterad 21.07.2020
Toimintasuunnitelma / Växthusföretagens handlingsplan (Takaisinvetosuunnitelma)
Kasvipassia käyttäviltä yrityksillä pitää olla myös kirjallinen toimintasuunnitelma.
LOMAKE: Toimintasuunnitelma, word (päivitetty 21.07.2020)
FORM: Växthusföretagens handlingsplan, word (uppdaterad 21.07.2020)
Kasvipassi
Kasvipassi voi olla tarra, tavallinen tuloste, säle ruukussa, painettu merkintä ruukkuun tai ruukkupussiin. Oleellista on, että kasvipassi on asetuksen mallin mukainen ja siitä löytyy vaadittavat tiedot.
A. Kasvilajin tieteellinen nimi (lajinimi, jos tämä ei ole mahdollista, ilmoitetaan sukunimi)
B. Maakoodi ja kasvipassin myöntäjän rekisterinumero
C. Jäljitettävyyskoodi, vain taimiaineisto, ei ryhmä- ja ruukkukasvit tukkuihin, tai kukkakauppoihin. Kasvipassissa pitää kuitenkin olla myös C-kohta, joka joko on kokonaan tyhjä (kuten esimerkissä) tai siihen on merkitty jäljitettävyyskoodi.
D. Alkuperämaan koodi (EU-maat) tai alkuperämaan nimi
ESIMERKKEJÄ kasvipassin muodosta: Asetus (EU) 2017/2313 / kasvipassin muoto
KOKOOMAKASVIPASSI: mallitiedosto, muokkaa lajilistaa sopivaksi
Kasvilajin kirjaaminen kasvipassiin
Kasvilaji kirjataan kasvipassiin tieteellisellä nimellä. Jos mahdollista kirjataan laji ja sukunimi: Bidens ferulifolia. Jos kasvilla ei ole lajinimeä, suku riittää: Calibrachoa. Halutessaan voi kirjata myös ryhmän: Begonia Elatior-ryhmä
LATAA KASVILAJILISTA: Kasvien tieteelliset nimet 2019
Lisätietoja:
Sähköposti: kasvinterveys (a) ruokavirasto.fi