• In English
Kauppapuutarhaliitto
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Organisaatio
      • Johtokunnan yhteystiedot
      • Hallintoneuvoston yhteystiedot
      • Jaostojen ja piirien yhteystiedot
      • Puutarhasäätiö
    • Säännöt ja toimintakertomukset
    • Vihannesten ja kukkien menekinedistäminen
      • Mainostoimikuntien yhteystiedot
      • Sirkkalehti
    • Hankkeet ja tutkimukset
    • Liiton historia
    • Puutarha&kauppa -lehti
    • Lepaa-näyttely
    • Uuden Tekniikan Päivä / New Technology Day
  • Jäsenille
    • Tapahtumakalenteri
    • Neuvonta
      • Turvallinen rekrytointi
      • Kasvinsuojelu
        • Kasvinterveysasetus
        • Minor use -valmisteet
        • Koetoiminta
        • Kasvinsuojelututkinnot ja ruiskuntestaukset
        • Integroitu kasvinsuojelu
      • Kasvihuonetuotteiden laatu
        • Kukkien laatuvaatimukset
        • Ryhmäkasvien hankintaohjeistukset
        • Vihannesten laatuvaatimukset
        • Kasvuturpeen laatuvaatimukset
      • Laatutarhaohjeisto ja IP Kasvikset Perussertifiointi
      • Hiilijalanjälkilaskuri
      • Kasvihuonejätteiden käsittely
      • Allergioiden ehkäiseminen kasvihuonetyössä
      • Elintarvikevalvonta
    • Liity jäseneksi
  • Tietoa kasvihuonealasta
    • Kasvihuoneviljely numeroina
    • Vastuullisuus
    • Vihannesten viljely kasvihuoneissa
      • Kurkku
      • Tomaatti
      • Salaatit ja yrtit
      • Paprika ja chili
    • Koristekasvien viljely kasvihuoneissa
      • Ryhmäkasvit
      • Kukkivat ruukkukasvit
      • Amppelit
      • Leikkokukat
    • Kasvuturve
    • Kasvihuonealaan liittyviä projekteja
    • Kasvistietoa maailmalta
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumakalenteri
  • Medialle
  • Yhteystiedot
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Laskutustiedot
  • Suoramyyntipuutarhat
  • Hae
  • Valikko Valikko

Julkkikset paljastavat Arto Nybergin juontamassa ohjelmassa oudoimmat salaisuutensa liittyen kasviksiin: ”Rakastan rosollia!

08.09.2025/in Ajankohtaista, Tiedotteet

Suomalaisten rakastama TV-kasvo Arto Nyberg nähdään vihdoin syksyllä uudessa ohjelmaformaatissa. Somessa julkaistavassa ”Vihannespuhetta, Arto Nyberg” -keskusteluohjelmassa Nyberg etsii tunnettujen vieraiden kanssa ratkaisua sille, miten suomalaiset saataisiin syömään riittävästi kasviksia. Ohjelmassa käsitellään myös julkimoiden omaa vihannessuhdetta.

Vieraina ovat radiojuontajat Harri Moisio ja Niko Saarinen, näyttelijä-ohjaaja Niina Lahtinen sekä MasterChef-voittaja Samuli Sepponen.

Suomalaisten odotus on ohi, sillä kansan rakastama TV-juontaja Arto Nybergnähdään tänä syksynä uudessa keskusteluohjelmassa. Somessa ja netissä julkaistavassa ”Vihannespuhetta, Arto Nyberg” -ohjelmassa suosikkijuontaja etsii yhdessä tunnettujen vieraiden kanssa ratkaisuja sille, miten suomalaiset saataisiin syömään enemmän kasviksia. Julkisuudesta tutut henkilöt pääsevät ohjelmassa pohtimaan myös omaa suhdettaan vihanneksiin.

Vajaa vuosi sitten päivitetyt ravitsemussuositukset nostivat kasvisten, hedelmien ja marjojen päiväsuosituksen 500–800 grammaan. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä suomalaiset syövät useiden tutkimusten mukaan liian vähän kasviksia suosituksiin nähden. THL:n mukaan kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti jää miehillä keskimäärin 320 grammaan ja naisilla 380 grammaan päivässä. Syyksi on mainittu eri tutkimuksissa muun muassa inspiraation puute.

Soijakurkkuja ja sokerimarinoituja porkkanoita

Nybergin jututtama näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Niina Lahtinen keksii heti keinon, jolla inspiroida suomalaisia syömään enemmän kasviksia.

– Hyvällä maustamisella! Olen viime aikoina tehnyt esimerkiksi aasialaistyylisiä kurkkuja, joihin tulee soijaa ja seesaminsiemeniä. Kokeilin taannoin myös tajin-hedelmiä, joista tuli todella hyviä. Lapsille ratkaisu olisi varmaan sokeri. Ehkä pitäisi kokeilla sokerimarinoituja porkkanoita, Lahtinen naurahtaa.

Radio- ja podcastjuontaja Niko Saarinen tunnetaan somessa muun muassa lähes kulttimaineeseen nousseista kokkausvideoistaan. Hän haluaa inspiroida etenkin nuoria kokkaamaan itse ja käyttämään kasviksia.

– Nykyään tilataan todella paljon ruokaa valmiina kotiin eikä kokkaaminen ole enää niin suuressa roolissa etenkään nuorten elämässä. Jos joku näkee somessa minut keittiössä, hänelle saattaa tulla oivallus, että jos tuo Saarinenkin kokkaa, kai minäkin voisin tehdä kotiruokaa, hän sanoo.

MasterChef-voittaja Samuli Sepponen antaa ohjelmassa parhaat vinkkinsä kasvisten käsittelyyn ja maustamiseen. Hän paljastaa myös salaisen vinegrettireseptinsä, joka saa kasvisten mahtavat maut esiin.

– Pieni purutuntuma, happo ja suola. Sellaisia kasvisten kuuluu olla. Kasviksia ei missään nimessä kannata päästää ylikypsiksi, hän muistuttaa.

Nybergin juontama ohjelma on osa Puhtaasti kotimaisen Kasvista ei jätetä -kampanjaa, joka kannustaa lisäämään kasviksia lautaselle matalalla kynnyksellä.

“Moni olisi kasvissuhdeterapian tarpeessa”

Terve Suomi -tutkimuksen (2024) mukaan miehistä vain alle joka neljäs syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja useita kertoja päivässä. Radiojuontaja, kirjailija Harri Moisio harmittelee miesten suhtautumista kasviksiin.

– Meille miehille on taottu päähän ajatus, että oikeat miehet välttelevät vihanneksia. Mies ja rasvainen liha tuntuvat sen sijaan monen mielestä kuuluvan yhteen. Suosittelisin kaikille suomalaisille jonkinlaista kasvissuhdeterapiaa, eli vegeterapiaa, Moisio virnuilee.

Moisio itse tuskin vegeterapiaa tarvitsee, sillä hän syö laajasti erilaisia vihanneksia.

– Vaikka lapsena inhosin esimerkiksi retiisiä, nykyään syön ihan kaikenlaisia kasviksia. Jopa oudoimmat vihannekset maistuvat, hän sanoo.

Myös Saarinen on huomannut, että iän myötä makutottumukset kehittyvät.

– Lapsena vihreät asiat lähinnä kauhistuttivat. Mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämmäksi koen kasvisten syömisen. Huomaan myös, että kun keho muuttuu, kasvispainotteinen ruoka antaa paljon enemmän energiaa kuin se, että söisin vaikkapa tuhdin hampurilaisen.

Aamuvuoro käyntiin vihannessmoothiella

Ohjelmassa pohditaan myös, missä muodossa suositellun määrän kasviksia saisi parhaiten nautittua ja mitä kasvisruokaa voisi syödä vaikka joka päivä.

– Jos ne 800 grammaa olisivat esimerkiksi nestemäisessä muodossa smoothiena, kyllä aamujuontajallakin lähtisi päivä hyvin käyntiin, Saarinen sanoo.

– En tiedä, lasketaanko kahvi vihannekseksi, Sepponen lohkaisee.

Moisio kehtaa vain juuri ja juuri myöntää kasvisruoan, jota hän odottaa joka kerta yhtä paljon.

– Vähän erikoista, mutta rakastan rosollia! Odotan joulua oikeastaan pelkästään rosollin takia, hän sanoo.

Jaksot voi nähdä syksyn aikana Puhtaasti kotimainen -somekanavissa, YouTubessasekä nettisivuilla.

Jaa tämä artikkeli
  • Jaa kohteessa Facebook
  • Jaa kohteessa Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Jaa kohteessa LinkedIn
  • Jaa sähköpostilla
https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2025/09/KPL_Vihannespuhetta_Niina-Lahtinen-scaled.jpg 1440 2560 minna https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png minna2025-09-08 07:45:262025-09-08 10:57:11Julkkikset paljastavat Arto Nybergin juontamassa ohjelmassa oudoimmat salaisuutensa liittyen kasviksiin: ”Rakastan rosollia!

Ajankohtaista

  • Julkkikset paljastavat Arto Nybergin juontamassa ohjelmassa oudoimmat salaisuutensa liittyen kasviksiin: ”Rakastan rosollia! 08.09.2025
  • Nyt vietetään salaattiviikkoa – katso MasterChef-voittajan ohje maistuvaan salaattiin! 01.09.2025
  • Hylkiöstä herkullisimmaksi – Lepaa 2025 -kasvilautasnäyttelyn voittajat selvillä 20.08.2025
  • Lepaa 2025 -näyttely pääsi jälleen tavoitteisiinsa 16.08.2025
  • Herkulliset puutarhalautaset Lepaan näyttelyssä – nostalgiaa, retroilua ja kasvien lumoa  11.08.2025


Kauppapuutarhaliitto

Veljestentie 16
00730 Helsinki

info (a) kauppapuutarhaliitto.fi


puutarhakauppa.fi
lepaa.fi

kauniistikotimainen.fi
puhtaastikotimainen.fi


Kauppapuutarhaliitto
Lepaa
Puutarha&kauppa
Puhtaastikotimainen
Kauniistikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&Kauppa
Lepaa
Kauniistikotimainen
Puhtaastikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&kauppa
Lepaa


Kauppapuutarhaliitto

© Copyright - Kauppapuutarhaliitto | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Nyt vietetään salaattiviikkoa – katso MasterChef-voittajan ohje maistuvaan...
Sivun alkuun