Kauppapuutarhaliitto huolissaan EU:n uudesta pakkausasetuksesta – toimivat pakkaukset vähentävät ilmastovaikutuksia
Julkisessa keskustelussa muovipakkaukset nähdään usein ongelmana, vaikka niillä on tärkeä rooli tuotteen laadun turvaamisessa ja hävikin ehkäisyssä. Todellisuudessa ruokajärjestelmän ympäristökuormasta suurin osa syntyy itse ruoantuotannosta, jolloin ruokavalinnoilla ja hävikin vähentämisellä on merkittävämpi vaikutus kuin pakkauksilla.
EU:n uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus, PPWR, sisältää kysymyksiä herättäviä kirjauksia. Kasvihuonevihannesten kannalta huolestuttavin on vaatimus rajoittaa alle 1,5 kilon kertakäyttömuovipakkausten käyttöä tuoreille hedelmille ja vihanneksille. Säännöksen tulkinta ja mahdolliset poikkeukset ovat vielä valmistelussa.
Tähän liittyen Luonnonvarakeskus toteutti Kauppapuutarhaliiton Puutarhasäätiön toimeksiannosta selvityksen pakattujen ja pakkaamattomien tuotteiden ilmastovaikutuksista. Selvitys osoittaa, että pakkauksilla on myönteinen vaikutus kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutuksiin.
Selvityksessä verrattiin pakattujen ja pakkaamattomien erikoistomaattien hiilijalanjälkeä. Tulokset osoittavat, että pakkauksen valmistuksen ilmastovaikutus on marginaalinen verrattuna tomaatin tuotantoon. Sen sijaan hävikki ratkaisee. Jo yhden prosentin hävikki aiheuttaa suuremman ilmastokuorman kuin koko pakkauksen valmistus. Pienikin ero hävikin määrässä tekee suuren eron ympäristövaikutuksiin.
Pakatut tomaatit aiheuttivat selvästi vähemmän päästöjä kuin irtomyyntinä myydyt, sillä pakkaus suojaa tuotetta ja pidentää sen käyttöikää. Sama ilmiö tunnetaan myös esimerkiksi kasvihuonekurkun osalta, jossa muovinen kääre pidentää tuotteen säilyvyyttä ja vähentää hävikkiä.
Kauppapuutarhaliitto painottaa, että EU:n uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus (PPWR) on valmisteltava kokonaisuutta tarkastellen. Pakkauksia ei tule arvioida irrallaan niiden ensisijaisesta tehtävästä: ruokahävikin ja ilmastovaikutusten vähentämisestä.
Lue aiheesta myös Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden Juha-Matti Katajajuuren ja Frans Silvelinuksen artikkeli Puutarha&kauppa-lehdestä 15/2025.



