• In English
Kauppapuutarhaliitto
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Organisaatio
      • Johtokunnan yhteystiedot
      • Hallintoneuvoston yhteystiedot
      • Jaostojen ja piirien yhteystiedot
      • Puutarhasäätiö
    • Säännöt ja toimintakertomukset
    • Vihannesten ja kukkien menekinedistäminen
      • Mainostoimikuntien yhteystiedot
      • Sirkkalehti
    • Hankkeet ja tutkimukset
    • Liiton historia
    • Puutarha&kauppa -lehti
    • Lepaa-näyttely
  • Jäsenille
    • Tapahtumakalenteri
    • Neuvonta
      • Turvallinen rekrytointi
      • Kasvinsuojelu
        • Kasvinterveysasetus
        • Minor use -valmisteet
        • Koetoiminta
        • Kasvinsuojelututkinnot ja ruiskuntestaukset
        • Integroitu kasvinsuojelu
      • Kasvihuonetuotteiden laatu
        • Kukkien laatuvaatimukset
        • Ryhmäkasvien hankintaohjeistukset
        • Vihannesten laatuvaatimukset
        • Kasvuturpeen laatuvaatimukset
      • Laatutarhaohjeisto ja IP Kasvikset Perussertifiointi
      • Hiilijalanjälkilaskuri
      • Kasvihuonejätteiden käsittely
      • Allergioiden ehkäiseminen kasvihuonetyössä
      • Elintarvikevalvonta
    • Liity jäseneksi
  • Tietoa kasvihuonealasta
    • Kasvihuoneviljely numeroina
    • Vastuullisuus
    • Vihannesten viljely kasvihuoneissa
      • Kurkku
      • Tomaatti
      • Salaatit ja yrtit
      • Paprika ja chili
    • Koristekasvien viljely kasvihuoneissa
      • Ryhmäkasvit
      • Kukkivat ruukkukasvit
      • Amppelit
      • Leikkokukat
    • Kasvuturve
    • Kasvihuonealaan liittyviä projekteja
    • Kasvistietoa maailmalta
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumakalenteri
  • Medialle
  • Yhteystiedot
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Laskutustiedot
  • Suoramyyntipuutarhat
  • Hae
  • Valikko Valikko

Kurkun teemaviikko käynnissä – tuttu vihannes täynnä yllätyksiä!

17.03.2025/in Ajankohtaista, Tiedotteet

Kuluvalla viikolla 17.–23.3. vietetään valtakunnallista kurkkuviikkoa. Kurkulla on käynnissä juhlavuosi, sillä Kotimaiset kasvikset ry on valinnut kurkun myös vuoden 2025 HeViksi (hedelmä tai vihannes).

Suomalaisten suosikkivihanneksena tunnettu kurkku on yllättänyt jo historian saatossa: muinaiset egyptiläiset ikuistivat sen temppelifreskoihin ja Kreikan Sikyonin kaupunki oli kuuluisa laajoista kurkkupelloistaan. Tänä päivänä Suomi on kurkunviljelyn huipputekijä maailmassa.

Suomalaisissa kasvihuoneissa kurkku tuottaa maailmanennätyssatoja – jopa yli 250 kiloa neliömetriltä. Yli 90 prosenttia meidän suomalaisten syömistä tuoreista kurkuista onkin kotimaassa viljeltyjä.

Laaja kurkkuperhe

Tiesitkö, että kurkkuperhe on paljon laajempi kuin tuttu kasvihuone- tai avomaakurkku? Napostelukurkut, pätkäkurkut ja amppelikurkut kasvattavat suosiotaan, ja maailmalta löytyy myös nypyläisiä, piikkisiä ja jopa valkokuorisia lajikkeita. Eksoottiset kaverit, kuten karvas-, käärme- ja rypälekurkut, tarjoavat uusia makuelämyksiä ja koristekurkut piristävät syksyn ja talven sisustusta.


Kiwano-kurkku ja karvaskurkku.

Kurkun kanssa samaan Cucumis-sukuun kuuluvat myös melonit.­ Esimerkiksi melonikurkun maku on aivan kurkun ja melonin väliltä. Myös eksoottisena hedelmänä myytävä, vihreälihainen kivakurkku, kiwano, on kurkun sukua.

Kurkku on enemmän kuin lisuke

Kurkku on perinteisesti ollut kevyiden salaattien ja voileipien raikastaja, mutta se sopii myös lämpimiin ruokiin. Se tuo pehmeyttä wokkeihin ja täyteläisyyttä keittoihin. Pikkelöity kurkku toimii täydellisenä lisukkeena esimerkiksi grilliruoille. Kurkun mehukas rakenne tekee siitä myös erinomaisen raaka-aineen smoothieihin. Kurkku on myös yllättävän hyvä makeissa herkuissa – esimerkiksi kurkkuhillo, kurkkusorbetti tai limellä ja mintulla maustettu kurkkuslush ovat kokeilemisen arvoisia.

Resepti: Kurkkuveneet järvikalatäytteellä

12–16 kpl
Valmistusaika: 25 min

Ainekset: 

  • 2 kurkkua
  • 1 prk (200 g) ruohosipulituorejuustoa
  • ½ prk (60 g) smetanaa
  • 1 tlk (n. 200 g) savustettuja järvikaloja (esim. Ahventa)
  • 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
  • 1 pnt tilliä hienonnettuna (säästä osa koristeluun)
  • suolaa ja pippuria
  • 10 kirsikkatomaattia lohkoina tai viipaleina

Valmistusohje:

  1. Halkaise kurkut pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat neljään tai kolmeen osaan. Kaavi siemenet pois lusikalla.
  2. Sekoita kulhossa tuorejuusto, smetana, valutetut ja hienonnetut savustetut ahvenet, kevätsipuli ja tilli. Tarkista tahnan koostumus ja lisää smetanaa tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Täytä kurkkuveneet tasaisesti ahventahnalla.
  4. Asettele kirsikkatomaatit tahnan päälle ja koristele tillillä.
Jaa tämä artikkeli
  • Jaa kohteessa Facebook
  • Jaa kohteessa Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Jaa kohteessa LinkedIn
  • Jaa sähköpostilla
https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2025/03/SATOKAUSIKALENTERI_KAUPPAPUUTARHALIITTO_KURKKUHILLO-003.jpg 1001 1638 minna https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png minna2025-03-17 07:19:592025-03-17 12:05:41Kurkun teemaviikko käynnissä – tuttu vihannes täynnä yllätyksiä!

Ajankohtaista

  • Haku käynnissä: Puutarha-alan Innovaatiopalkinto 2025 – jaossa 10 000 euroa kehitysideoille 23.05.2025
  • Kesäkukkasesonki rysähtää käyntiin tällä viikolla – katso lähipuutarhasi kartalta! 14.05.2025
  • Nyt vietetään tomaattiviikkoa – tunnistatko erilaiset tomaattityypit? 12.05.2025
  • Uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia 05.05.2025
  • Suomi täyttyy orvokeista torstaina 22.04.2025


Kauppapuutarhaliitto

Veljestentie 16
00730 Helsinki

info (a) kauppapuutarhaliitto.fi


Kauppapuutarhaliitto
niinakangas


Kauppapuutarhaliitto


puutarhakauppa.fi
lepaa.fi

kauniistikotimainen.fi
puhtaastikotimainen.fi


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&Kauppa
Lepaa
Kauniistikotimainen
Puhtaastikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puhtaastikotimainen
Kauniistikotimainen
Lepaa

© Copyright - Kauppapuutarhaliitto | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Nyt vietetään yrttiviikkoa!Narsissit valtaavat taas Suomen torstaina – mistä on kyse?
Sivun alkuun