Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä – katso 5 + 1 vinkkiä!
Ravitsemussuositusten mukainen päivittäinen 500–800 gramman kasvisten saanti saattaa ensikuulemalta tuntua vaikealta toteuttaa, mutta todellisuudessa määrä täyttyy yllättävän helposti. Moniin tuttuihin ja herkullisiin ruokiin saa upotettua reilusti kasviksia varsin vaivattomasti. Perunaa suositellaan hiilihydraattilisäkkeeksi, ja se onkin oiva valinta lautaselle kotimaisuuden, ravitsemuksen ja monipuolisuuden vuoksi!
Kokoamissamme suussasulavissa vinkeissä kotimaiset kasvikset, juurekset ja marjat tuovat ruokiin väriä ja raikkautta. Näiden vinkkien avulla syöt hyvin ja varmistat, että päivän kasvikset tulevat nautittua kotimaisina ja parhaimmillaan.
1. Pidä esillä ja pilko valmiiksi
Kasviksia tulee syötyä kuin itsestään, jos niitä on valmiina tarjolla. Ota tavaksi pilkkoa valmiiksi esimerkiksi porkkanoita, omenoita, kurkkua ja paprikaa olohuoneen pöydälle, jolloin niitä tulee syötyä oleskelun ja puuhastelun ohessa.
Perheen pienimpiä voi houkutella esimerkiksi leikkaamalla kasviksia erilaisiin muotoihin. Ota heidät mukaan myös ruuanvalmistukseen! Lapset syövät usein mieluummin ruokaa, jonka valmistamiseen he ovat osallistuneet. Anna heidän pestä, pilkkoa kasviksia tai valita niitä kaupasta.
2. Juo päivän kasvikset!
Päivän kasvisannosta on helppo kasvattaa nopeasti aamu- tai välipalasmoothiella, johon saa vaivatta lisättyä monenlaisia kasviksia. Smoothieen uppoavat marjojen ja hedelmien lisäksi myös kurkku, yrtit, jopa salaatti tai porkkana! Voit myös rakentaa juomasta näyttävän smoothiebowlin. Värikäs smoothiebowl on raikas ja vitamiinipitoinen välipala, joka tuo energiaa päivään ja maistuu yhtä hyvältä kuin näyttää. Katso marjaisa smoothiebowl-resepti, jossa piilee rautaisannos kotimaisia marjoja.
3. Upota patoihin ja kastikkeisiin
Erilaiset padat, keitot ja kastikkeet nousevat täysin uudelle tasolle lisäämällä niihin juureksia, vihanneksia tai hedelmiä. Samalla vaivalla saat ruuasta entistä ravintorikkaamman ja maukkaamman. Tämä on myös erityisen hyvä tapa hyödyntää myös vihanneslaatikon pohjalle jääneet jo parhaat päivänsä nähneet kasvikset.
Esimerkiksi hitaasti haudutettu omenainen lihapata on syysruokaa parhaimmillaan! Pata on murea, mehevä ja lämmittää niin vatsaa kuin mieltä ja sisältää jopa 12 eri kasvikunnan tuotetta.
4. Mausta tai paista maukkaaksi
Jotkut sanovat, että kasvikset eivät maistu miltään ja siksi niitä ei tule käytettyä tarpeeksi. Kasvikset, kuten muutkin raaka-aineet, kaipaavat kuitenkin myös maustamista! Maistuva vinegretti salaatin kanssa tai pieni ripaus suolaa tekee jo ihmeitä. Myös paistamalla kasviksiin saa erityisen hyvän suutuntuman ja maun.
Kokeile esimerkiksi juurespyttipannua, joka on helppo ja täyttävä arki-illan ruoka. Rapea kananmuna kruunaa annoksen.
5. Kasvista ei jätetä – myöskään lohturuuan kyljestä
Monesti varsinkin syksyn viileydessä tekee mieli energiapitoisempia lohturuokia tai valmisruokia Se on ihan okei, kunhan muistaa ottaa mukaan myös kasvikset. Kasvikset raikastavat aterian mukavasti ja antavat vastapainoa raskaammille ruuille.
Grilled Cheese on klassinen lohtuleipä, joka saa tässä reseptissä raikkaan syystwistin. Paahdetut kesäkurpitsat, paprika ja tomaatti tekevät leivistä ruokaisat ja värikkäät. Täydellinen iltapala tai viikonlopun herkku.
+ 1 Valitse kotimainen kasvis
Kun ostat vihanneksia, juureksia, perunoita, hedelmiä tai marjoja, kannattaa aina suosia kotimaista. Kotimaiset kasvikset tulevat läheltä ja ovat siksi aina tuoreinta ja laadukkainta ruokaa, mitä kaupan hevi-tiskiltä löytyy. Valitsemalla vastuullisesti kasvatettuja kotimaisia kasviksia tuet suomalaisten viljelijöiden työtä. Tuotteiden alkuperä on helppo jäljittää puutarhalle asti. Sirkkalehtimerkki auttaa löytämään kotimaiset raaka-aineet helposti ja tekemään hyvinvointia helliviä ja vastuullisia valintoja.