Nyt vietetään salaattiviikkoa – katso MasterChef-voittajan ohje maistuvaan salaattiin!
Salaattien valtakunnallista teemaviikkoa vietetään nyt syyskuun ensimmäisellä viikolla 1.–7.9. Suomalaiset ovat lisänneet salaattien syöntiä viime aikoina hurjasti: kotimaisia ruukkusalaatteja viljeltiin Suomessa lähes 72 miljoonaa kappaletta vuonna 2024, mikä on jopa 12 miljoonaa kappaletta enemmän kuin vuonna 2023.
Salaatit ovat mainio osa arjen aterioita – ne tuovat pöytään keveyttä, raikkautta ja väriä. Salaatit keventävät ja monipuolistavat ruokavaliota sekä tuovat ateriaan herkullista makua ja miellyttävää rakennetta.
Erilaisten salaattien valikoima on monipuolinen, niitä on tarjolla kymmeniä erilaisia: ruukuissa, pusseissa ja valmiina sekoituksina.
Parhaan salaatin kruunaa hyvä vinegretti
MasterChef -voittaja Samuli Sepponen tietää, että hyvän ruoan takana on maustaminen. Kotimaiset kasvikset nousevat uudelle tasolle, kun niiden sekaan loaruttaa itsetehtyä vinegrettiä. Nappaa talteen Samulin opit ja valmistaudu ottamaan kehut vastaan ruokapöydässä!
– Italialaisen perinteen mukaan salaattia sekoitetaan 40 kertaa, jotta vinegretti tarttuu salaatinlehtiin tasaisesti, Samuli Sepponen vinkkaa.
Samulin helppo vinegretti salaatille
Vinegretti on maistuva lisuke salaattiin ja se sopii oikeastaan minkä tahansa muunkin kasviksen tai juureksen kaveriksi. Voit tehdä vinegrettiä kerralla isomman satsin – se säilyy jääkaapissa hyvänä useamman viikon, ja vaatii vain ainesten uudelleen sekoittamisen ennen käyttöä.
Vinegretin perusohje on helppo:
3 rkl hyvää öljyä
1 rkl etikkaa (esim. valkoviini/balsamietikkaa tai sherryviinietikkaa)
1,5 tl sokeria
0,5 – 1 tl suolaa
Sekoita, kunnes kastike emulgoituu eli ainekset sekoittuvat keskenään. Lisää vinegretti salaattikulhon pohjalle ja lado päälle salaatti. Sekoita.
Reseptiä on helppo muuttaa lisäämällä mausteeksi esimerkiksi tuoreita tai kuivattuja yrttejä, sitruunankuorta, inkivääriä, sinappia jne.
Salaatit ovat Vuoden HeVi 2028
Kotimaiset kasvikset ry on valinnut Vuoden HeVi 2028 –titteliä kantamaan itseoikeutetusti salaatit. Vuoden Hevi-julkistuksen tavoitteena on tutustuttaa kuluttajia ja kauppaa erilaisiin kasviksiin ja auttaa suomalaisia löytämään tutuillekin kasviksille uusia käyttötapoja samalla monipuolistaen ruokavaliotamme. Uusien suositusten mukaisesti tuoreita kasviksia tulisi käyttää jopa 800 grammaa päivässä henkeä kohden. Monipuolisen kasvisravinnon avulla se onnistuu parhaiten. Vuonna 2025 Vuoden HeVi on kurkku, vuonna 2026 mansikka ja vuonna 2027 sipulit.