Nyt vietetään salaattiviikkoa – tässä ovat suomalaisten suosikkisalaatit!
Salaattien valtakunnallista teemaviikkoa vietetään nyt syyskuun ensimmäisellä viikolla 2.–8.9. Raikkaita kotimaisia ruukkusalaatteja viljellään Suomessa vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta. Salaatit sopivat päivittäiseen ruokavalioon tuomaan keveyttä, raikkautta ja väriä. Salaatit tekevät ruokahetkestä juhlallisen ja ne täyttävät vatsaa sopivasti, jolloin energiapitoisia ruokia ei tule ahnehdittua liikaa. Ravitsemuksessa salaattien tärkein tehtävä onkin keventää ja monipuolistaa ruokavaliota sekä tietenkin tuoda ruokaan makua ja rakennetta.
Erilaisten salaattien valikoima on monipuolinen, niitä on tarjolla kymmeniä erilaisia: ruukuissa, pusseissa ja valmiina sekoituksina. Suomalaisilla on kuitenkin muutama salaatti, joita käytetään ylitse muiden.
Jääsalaatti
Jääsalaatti on salaattien ylivoimainen ykkönen, niitä viljellään Suomessa selkeästi eniten. Jääsalaatti on suosittu erityisesti kestävyytensä ja rapsakkuutensa vuoksi, ja se säilyy jääkaapissa pitkään. Jääsalaatti sopii moneen käyttötarkoitukseen. Jääsalaatti kestää myös lämmittämistä, joten sitä voi käyttää esimerkiksi wokeissa. Maultaan se on mieto, mehukas ja hieman makeahko. Jääsalaatista on olemassa lisäksi punainen versio.
Frisée
Frisée-salaatti tai makea frisée on koostumukseltaan pehmeämpi kuin jääsalaatti. Frisée on oivallinen pohja erilaisille salaateille ja se sopii myös leivän päälle. Sen kirkas vihreä väri houkuttelee haukkaamaan.
Lehtisalaatti
Kauniin muotoinen lehtisalaatti on yksi suosituimmista salaateista monikäyttöisyytensä vuoksi. Lehtisalaatti muodostaa lehdistään kauniin ruusukkeen. Tammenlehtisalaatti on lehtisalaatin muunnos, jonka lehdet ovat liuskoittuneet tammenlehtiä muistuttavalla tavalla. Salaattia viljellään puna- ja vihreälehtisenä, mutta vihreänkin lajikkeen lehdissä on häivähdys ruskehtavanpunaista. Kookas kerä on löyhä ja tuuhea. Salaatti maistuu täyteläiseltä, mutta ei kitkerältä. Sitä käytetään tuoresalaateissa ja koristelussa. Salaattisekoituksissa näyttävä tammenlehtisalaatti pääsee hienosti esille.
Romaine
Romaine on kiinankaalia muistuttava, korkeakeräinen salaatti, jota viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä. Myös rooman-, romana- tai cossalaatiksi kutsutun romainen tummanvihreät lehdet ovat melko suuria, pitkiä ja karkeita. Maultaan se on tavallista keräsalaattia voimakkaampi. Roomansalaattia käytetään yleensä tuoresalaateissa muihin salaattilajeihin sekoitettuna, lisäksi se sopii mainiosti lämpimiin ruokiin. Romaine on klassisen caesar-salaatin pääraaka-aine.
Vinkki: Kaikkia salaatteja säilytetään +2–5 asteessa, kosteassa ja haihtumiselta suojattuna. Kotona paras paikka on jääkaappi, jossa salaattia kannattaa säilyttää sen omassa pussissa tai muovipussissa. Pussi pitää salaatin sopivan kosteana ja suojaa haihduttamiselta. Salaatti pysyy näin hyvänä ja rapeana.