Nyt vietetään tomaattiviikkoa – tunnistatko erilaiset tomaattityypit?
Kotimaista tomaattituotantoa juhlistavaa teemaviikkoa vietetään 12.–18.5. Tutustu tarkemmin tähän keittiön monipuoliseen herkkuun tomaattiviikon kunniaksi!
Perinteisen pyöreän, punaisen tomaatin rinnalla myydään paljon erikoisempiakin tomaattityyppejä, jotka sopivat loistavasti niin ruuanlaittoon kuin naposteluun. Kipollinen pieniä pyöreitä tomaatteja on makea herkku, joka tulee napsittua koko perheen voimin kuin itsestään.
Kotimaisia erikoistomaatteja löytyy kauppojen hyllyiltä erityisen hyvin keväästä syksyyn, joten nyt on hyvä aika tutustua niihin!
Tutustu näihin erikoistomaatteihin ja niiden käyttövinkkeihin:
Pihvitomaatti on tomaattiperheen suurin jäsen, se voi olla halkaisijaltaan yli 10 cm. Pihvitomaatin pinta on usein uurteinen ja sen mehukkaassa sisuksessa on useita ”lokeroita”. Nimensä mukaisesti se sopii vaikka grillattavaksi pihviksi mehevän hampurilaisen väliin tai tyylikkään caprese-salaatin osaksi.
Kirsikkatomaatti on pieni ja pyöreä, vastustamattoman makea tomaatti. Makeutensa ansiosta se sopii erityisen hyvin sellaisenaan naposteltavaksi. Sitä voi käyttää hyvin myös ruoanlaitossa, esimerkiksi helpossa ja takuuvarmassa tomaatti-basilikapastassa.
Cocktailtomaatti on kirsikkatomaattia hieman kookkaampi pikkutomaatti. Se kypsyy ja karamellisoituu grillissä tai uunissa vastustamattomaksi, testaa esimerkiksi osana grillattua salaattia!
Helmitomaatti ei ole saanut kaunista nimeään syyttä: se on omimmillaan koristeena salaateissa tai välipalassa. Helmitomaatti on pieni ja miedon makea tomaatti. Loihdi uunimunakkaaseen makua ja kaunistusta upottamalla siihen helmitomaatteja.
Luumutomaatti tunnetaan myös sen lajikenimellä Favorino. Nimi on enne ja siitä onkin tullut monen suosikki täyteläisen makunsa ansiosta. Tuo luumutomaateilla mehevää makua vaikkapa vivahteikkaaseen italialaiseen panzanella-salaattiin.
San Marzano on pitkulainen, italialainen herkkupala. Se sopii tästä porukasta ehkä jopa parhaiten ruoanlaittoon. Muista tomaateista poiketen se on sisukseltaan kiinteämpi. Testaa grillin kautta pyöräytetyssä gazpachossa tai siivuta eväsleiville.
Keltainen ja oranssi tomaatti ovat miedompia ja makeampia kuin tavalliset punaposkiset tomaatit. Niiden väri piristää upeasti esimerkiksi salaatteja tai suolaista piirakkaa. Oranssin tomaatin betakaroteenipitoisuus on jopa kolminkertainen punaiseen verrattuna.