Nyt vietetään yrttiviikkoa – tiedätkö mikä on suomalaisten suosikkiyrtti?
Valtakunnallista yrttiviikkoa vietetään kuluvalla viikolla 13.–19.3. Tuoreyrteillä on nykypäivänä vankka asema suomalaisten jokapäiväisessä ruuanlaitossa. Lajivalikoiman ja viljelymäärien kasvu on ollut huimaa 1990-luvulta saakka.
Vahva TOP 2
Suosituimman yrtin paikkaa pitää suomalaisten kesäsuosikki tilli. Kovana kakkosena heti perässä tulee basilika. Tuoreimpien Luonnonvarakeskuksen puutarhatilastojen mukaan basilika on nyt kirinyt aivan tillin rinnalle. Tilliä viljeltiin vuonna 2022 7,7 miljoonaa ruukkua ja basilikaa 7,6 miljoonaa ruukkua. Tillin ja basilikan jälkeen suosituimpia yrttejä ovat persilja, korianteri ja ruohosipuli. Yrttimarkkinoilla tapahtui suuri käänne kymmenisen vuotta sitten, kun basilika ohitti kulutusmäärissä kakkospaikalla pitkään ollen persiljan. Kolmossijaa pitävää persiljaa viljeltiin vuonna 2022 neljä miljoonaa ruukkua. Top 3:sta lähentelee korianteri, jonka kulutus on lisääntynyt paljon viime vuosina.
33 miljoonaa yrttiä
Suomalaisten yrttien käyttö on lisääntynyt merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Vuonna 2022 yrttejä viljeltiin noin 33 miljoonaa ruukkua, kun vielä vuonna 2014 määrä oli noin 24 miljoonaa ruukkua. Jokaiselle suomalaiselle viljellään noin 6 ruukkua yrttiä vuodessa.
– Suomessa yrttejä kasvattaa noin 30 kauppapuutarhaa eri puolilla Suomea. Kevätauringon lämmittäessä yrttien taimia, kauppapuutarhoilta saadaan nyt erityisen paljon maukkaita lähiyrttejä suomalaisten lautasille, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.
Suomalaisten lautasille 1990-luvulla
Tuoreyrttejä alkoi ilmestyä suomalaisten ruokapöytiin enenevässä määrin 1990-luvulla. 1990-luvun alussa yrttivalikoima rajautui lähinnä tilliin, basilikaan ja persiljaan. Kasvava suosio johtui muun muassa erilaisten kokkiohjelmien ansioista, jotka alkoivat yleistyä. Niissä opetettiin suomalaisille yrttien käyttöä kaikenlaisissa ruuissa. Myös matkustamisen lisääntyminen on lisännyt yrttien käyttöä. Esimerkiksi tuoreen korianterin käyttö on lisääntynyt merkittävästi 2000-luvulla, kun suomalaiset ovat Aasian matkoillaan innostuneen maanosan makumaailmasta. Nykyään kotimaisia yrttejä on saatavilla vuodenkierrossa jo noin kolmisenkymmentä erilaista lajia.
Viisi vinkkiä yrttien käyttöön
- Aromikkaat yrtit ovat hyvä lisä monenlaiseen ruokaan. Niitä suosimalla voi välttää liiallista suolan käyttöä ruoanlaitossa. Monesti mausteeksi riittää vain suola, pippuri ja tuoreyrtit.
- Tuoreet yrtit sisältävät runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Jotta ravinteet säilyvät tuoreyrteissä, kannattaa ne lisätä ruokaan vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa.
- Mietoja yrttejä, kuten basilikaa, persiljaa ja kirveliä, voi lisätä reippaalla kädellä esimerkiksi salaatteihin. Ne toimivat hyvin myös valmiiden annosten päälle ripoteltuina herkullisina somisteina.
- Aromiltaan voimakkaat yrtit, kuten rosmariini ja salvia, pääsevät oikeuksiinsa pienelläkin määrällä.
- Mieluisat makuparit löytyvät parhaiten kokeilemalla. Persiljalle sopivat esimerkiksi perunat ja sienet. Basilika maistuu salaatissa kurkun ja hyvän öljyn kanssa, rosmariini puolestaan metsäsienten kera ja ruohosipuli keväisten parsaruokien parina. Inspiroidu lisää reseptipankkimme ideoiden parissa!