• In English
Kauppapuutarhaliitto
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Organisaatio
      • Johtokunnan yhteystiedot
      • Hallintoneuvoston yhteystiedot
      • Jaostojen ja piirien yhteystiedot
      • Puutarhasäätiö
    • Säännöt ja toimintakertomukset
    • Vihannesten ja kukkien menekinedistäminen
      • Mainostoimikuntien yhteystiedot
      • Sirkkalehti
    • Hankkeet ja tutkimukset
    • Liiton historia
    • Puutarha&kauppa -lehti
    • Lepaa-näyttely
  • Jäsenille
    • Tapahtumakalenteri
    • Neuvonta
      • Turvallinen rekrytointi
      • Kasvinsuojelu
        • Kasvinterveysasetus
        • Minor use -valmisteet
        • Koetoiminta
        • Kasvinsuojelututkinnot ja ruiskuntestaukset
        • Integroitu kasvinsuojelu
      • Kasvihuonetuotteiden laatu
        • Kukkien laatuvaatimukset
        • Ryhmäkasvien hankintaohjeistukset
        • Vihannesten laatuvaatimukset
        • Kasvuturpeen laatuvaatimukset
      • Laatutarhaohjeisto ja IP Kasvikset Perussertifiointi
      • Hiilijalanjälkilaskuri
      • Kasvihuonejätteiden käsittely
      • Allergioiden ehkäiseminen kasvihuonetyössä
      • Elintarvikevalvonta
    • Liity jäseneksi
  • Tietoa kasvihuonealasta
    • Kasvihuoneviljely numeroina
    • Vastuullisuus
    • Vihannesten viljely kasvihuoneissa
      • Kurkku
      • Tomaatti
      • Salaatit ja yrtit
      • Paprika ja chili
    • Koristekasvien viljely kasvihuoneissa
      • Ryhmäkasvit
      • Kukkivat ruukkukasvit
      • Amppelit
      • Leikkokukat
    • Kasvuturve
    • Kasvihuonealaan liittyviä projekteja
    • Kasvistietoa maailmalta
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumakalenteri
  • Medialle
  • Yhteystiedot
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Laskutustiedot
  • Suoramyyntipuutarhat
  • Hae
  • Valikko Valikko

Tomaatin tuotanto vähenee puoleen tulevana talvena

29.09.2022/in Ajankohtaista, Tiedotteet

Energiakriisi kurittaa myös kasvihuonealaa. Suurin tuotantokustannus kasvihuoneyrityksille on energia ja koska kaikkien energianlähteiden hinta on noussut merkittävästi, erityisesti sähkön, on monen kasvihuoneyrityksen sopeutuminen tilanteeseen erittäin hankalaa. Osa kasvihuoneviljelijöistä on tehnyt päätöksen olla viljelemättä tänä talvena.

– Kotimaisen tomaatin talviviljelystä jää tänä talvena pois tämän hetken arvion mukaan noin puolet normaalista tuotannosta. Kurkulla pudotus on pienempi: arviolta 10–20 prosenttia, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Tomaatin ja kurkun satoa korjataan vähemmän joulu-huhtikuussa, ja se tulee näkymään hevitiskeillä. Vaikutus voi näkyä markkinoilla jonkin verran myös muilla kasvihuonetuotteilla, kuten salaateilla ja yrteillä, mutta niiden saatavuus tulee olemaan luultavasti hyvällä tasolla. Tämä johtuu siitä, että tomaatit ja kurkut tarvitsevat enemmän valotusta kuin ruukkuvihannekset.

– Mediassa on näkynyt virheellistä tietoa, että kotimaista tomaattia tai kurkkua ei saisi talvella ollenkaan. Sellaista tilannetta ei ole tulossa, sillä osa viljelijöistä viljelee näillä näkymin normaalisti ja laadukkaita kotimaisia kasvihuonetuotteita on ympäri vuoden saatavilla, Kangas sanoo.

Kotimainen kasvihuoneviljely on tulevaisuuden ala

Talvi tulee olemaan kasvihuoneviljelijöille ennennäkemättömän hankala, mutta kun kriisistä selvitään, on tulevaisuus valoisa.

– Kasvihuoneviljely on tulevaisuuden ala Suomessa. Ilmaston muuttuessa tarvitsemme ruuantuotantoa, joka tapahtuu säältä suojassa. Suomalaisilla kasvihuoneyrittäjillä on maailmanluokan osaamista ruuan tuottamisesta kontrolloiduissa olosuhteissa. Suomessa saadaan esimerkiksi kurkkua keskimäärin yli 100 kiloa neliöltä, mikä on eniten koko maailmassa, Kangas muistuttaa.

Suomalaiset kasvihuoneyritykset ovat kiinnittäneet ahkerasti huomiota ilmastovaikutukseensa viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan ala on pudottanut hiilijalanjälkeään yli 50 prosenttia vuodesta 2004. Pudotus johtuu siirtymisestä uusiutuviin energianlähteisiin. Tutkimuksesta selviää myös suomalaisten kasvihuoneiden vastuullinen veden käyttö. Esimerkiksi Espanjassa tomaatin vesijalanjälki on 91 kertainen suomalaiseen tomaattiin verrattuna. Tämä johtuu siitä, että Suomessa on paljon vahvemmat ja hyvin uusiutuvat vesivarat kuin Espanjassa ja suomalainen kasvihuoneviljely käyttää vettä vastuullisesti.

– Laadukas ja vastuullinen ruuantuotanto kantaa tulevaisuuteen. Kasvihuoneviljely on tässä kehityksessä suunnannäyttäjä Suomessa, Kangas sanoo.

Jaa tämä artikkeli
  • Jaa kohteessa Facebook
  • Jaa kohteessa Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Jaa kohteessa LinkedIn
  • Jaa sähköpostilla
https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2022/09/T-small-9585.jpg 800 1200 minna https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png minna2022-09-29 07:00:302022-09-28 15:02:34Tomaatin tuotanto vähenee puoleen tulevana talvena

Ajankohtaista

  • Uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia 05.05.2025
  • Suomi täyttyy orvokeista torstaina 22.04.2025
  • Nämä kukat sopivat parhaiten pääsiäiseen 14.04.2025
  • Hukkalämpö odottaa ottajaa – kasvihuoneet voivat olla osa ratkaisua 07.04.2025
  • Kurkkujen ja erikoistomaattien määrät hurjassa kasvussa – kiinnostaa myös ulkomailla 20.03.2025


Kauppapuutarhaliitto

Veljestentie 16
00730 Helsinki

info (a) kauppapuutarhaliitto.fi


Kauppapuutarhaliitto
niinakangas


Kauppapuutarhaliitto


puutarhakauppa.fi
lepaa.fi

kauniistikotimainen.fi
puhtaastikotimainen.fi


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&Kauppa
Lepaa
Kauniistikotimainen
Puhtaastikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puhtaastikotimainen
Kauniistikotimainen
Lepaa

© Copyright - Kauppapuutarhaliitto | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Robotiikkaa, mikroleviä ja nano-otsonivettä Uuden Tekniikan PäivässäJoulutähden sesonki lähestyy – lataa kuvia käyttöösi
Sivun alkuun