• In English
Kauppapuutarhaliitto
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Organisaatio
      • Johtokunnan yhteystiedot
      • Hallintoneuvoston yhteystiedot
      • Jaostojen ja piirien yhteystiedot
      • Puutarhasäätiö
    • Säännöt ja toimintakertomukset
    • Vihannesten ja kukkien menekinedistäminen
      • Mainostoimikuntien yhteystiedot
      • Sirkkalehti
    • Hankkeet ja tutkimukset
    • Liiton historia
    • Puutarha&kauppa -lehti
    • Lepaa-näyttely
  • Jäsenille
    • Tapahtumakalenteri
    • Neuvonta
      • Turvallinen rekrytointi
      • Kasvinsuojelu
        • Kasvinterveysasetus
        • Minor use -valmisteet
        • Koetoiminta
        • Kasvinsuojelututkinnot ja ruiskuntestaukset
        • Integroitu kasvinsuojelu
      • Kasvihuonetuotteiden laatu
        • Kukkien laatuvaatimukset
        • Ryhmäkasvien hankintaohjeistukset
        • Vihannesten laatuvaatimukset
        • Kasvuturpeen laatuvaatimukset
      • Laatutarhaohjeisto ja IP Kasvikset Perussertifiointi
      • Hiilijalanjälkilaskuri
      • Kasvihuonejätteiden käsittely
      • Allergioiden ehkäiseminen kasvihuonetyössä
      • Elintarvikevalvonta
    • Liity jäseneksi
  • Tietoa kasvihuonealasta
    • Kasvihuoneviljely numeroina
    • Vastuullisuus
    • Vihannesten viljely kasvihuoneissa
      • Kurkku
      • Tomaatti
      • Salaatit ja yrtit
      • Paprika ja chili
    • Koristekasvien viljely kasvihuoneissa
      • Ryhmäkasvit
      • Kukkivat ruukkukasvit
      • Amppelit
      • Leikkokukat
    • Kasvuturve
    • Kasvihuonealaan liittyviä projekteja
    • Kasvistietoa maailmalta
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumakalenteri
  • Medialle
  • Yhteystiedot
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Laskutustiedot
  • Suoramyyntipuutarhat
  • Hae
  • Valikko Valikko

Trendikkäimmät vihannesreseptit juhannukseen

17.06.2024/in Ajankohtaista, Tiedotteet

Juhannus on aivan nurkan takana, ja tänä vuonna parhaat ja raikkaimmat juhannusreseptit ovat täynnä tuoreita, suomalaisia kasvihuonevihanneksia. Kasvihuoneviljelijöiden tarjoamat yrttien, salaattien, tomaattien ja kurkkujen herkulliset maut nostavat juhannuspöydän uudelle tasolle. Tässä on muutama suosituimmista resepteistä, jotka tuovat kesän raikkauden suoraan lautaselle.

Kurkkunuudelisalaatti

Tämä kurkkunuudelisalaatti on saanut inspiraationsa Aasian keittiöistä, erityisesti Thaimaasta, jossa tuoreet yrtit ja raikkaat maut ovat keskeisiä. Reseptissä on käytetty vain kotimaisia raaka-aineita. Reseptissä käytetään mm. tyrnitäysmehua korvaamaan sitruunamehua, mikä tuo salaattiin hedelmäistä makua ja hapokkuutta samalla kun pysytään kotimaisissa raaka-aineissa. Tyrnimehu on erinomainen kotimainen vaihtoehto sitruunamehulle.

Thaibasilika, jota tässä reseptissä käytetään, eroaa tavallisesta basilikasta sen maun ja aromin suhteen. Thaibasilikalla on aniksen vivahteita ja hieman mausteisempi maku, mikä tuo salaattiin syvyyttä ja itämaista sävyä.

Hampunsiemenet tuovat salaattiin rapeutta ja pähkinäistä makua, ja ne korvaavat tässä reseptissä usein käytetyt pähkinät tai siemenet, joita ei välttämättä saa suomalaisina. Hampunsiemenet ovat kotimainen, ravinteikas vaihtoehto, joka sopii erinomaisesti salaattiin – niiden maku on hieman pähkinäinen.

Jos käytössä ei ole spiraalileikkuria, voi leikata salaattiin myös lohkoina tai pitkinä suikaleina, jotka on leikattu kuorimaveitsen avulla.

neljälle
aktiivinen: 15 min
passiivinen: 20 min
2 kurkkua
1⁄2 ruukku korianteria
1⁄2 ruukku thaibasilikaa
1 rkl makeuttamatonta tyrnitäysmehua
2 tl omenasiiderietikkaa
1⁄2 tl suolaa
1⁄3 tl sipulijauhetta
1⁄3 tl sokeria
1⁄3 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl hampunsiemeniä

Huuhtele kurkut ja leikkaa nistä pitkiä nuudeleita spiraalileikkurin avulla.
Hienonna yrtit ja sekoita ne laakeassa kulhossa kaikkien muiden raaka-aineiden paitsi hampunsiementen kanssa. Lisää kurkkunuudelit kulhoon, sekoita kastikkeen kanssa ja anna maustua 20 minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoile kurkkunuudelisalaatti laakeasta kulhosta ja koristele se hampunsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle vielä lisää yrttien lehtiä.

Salaatti grillatuista tomaateista

Salaatti on saanut inspiraationsa Välimeren keittiöstä – erityisesti Italian ja Kreikan mauista, joissa tuoreet raaka-aineet ja yksinkertaiset, mutta runsaat maut ovat keskeisiä. Reseptissä yhdistyvät eri tomaattilajikkeet, jotka grillataan pehmeiksi ja saavat täyteläisen paahteisen maun.

Salaatissa käytetään erilaisia kotimaisia tomaatteja, kuten pihvitomaattia, terttutomaattia ja San Marzano -tomaattia, jotka tuovat annokseen vaihtelevia makuja ja tekstuureja. Valkosipuliöljy marinadissa korostaa tomaattien makua grillauksen aikana, mikä tekee niistä erityisen herkullisia.

Vinaigrette-kastike, jossa on kurkkua, salottisipulia ja ruohosipulia, tuo salaattiin raikkautta ja hapokkuutta. Omenasiiderietikka ja ripaus sokeria tasapainottavat makuja.

Salaatti viimeistellään raikkailla lehtisalaateilla, jotka tuovat annokseen vihreyttä, näyttävyyttä ja rapeutta. Tämä salaatti on erinomainen lisuke kesäisille aterioille tai kevyt pääruoka, joka sopii hyvin jaettavaksi ystävien ja perheen kanssa.

4-6 henkilölle

tomaatit:

1 kg erilaisia tomaatteja (esim. pihvitomaatti, terttutomaatti, San Marzano)
3 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1⁄3 tl suolaa
1⁄3 tl rouhittua mustapippuria

kastike:

1⁄4 pieni kurkku
1 pieni salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1⁄2 ruukku ruohosipulia
3 rkl öljyä
2 rkl omenasiiderietikkaa
1⁄3 tl suolaa
1⁄3 tl rouhittua mustapippuria
hyppysellinen sokeria

lisäksi:

2 ruukkua lehtisalaattia

Aloita kastikkeen valmistamisella. Leikkaa huuhdeltu kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja hienonna ne. Hienonna myös ruohosipuli. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään ja anna tekeytyä sen aikaa kun valmistat tomaatit.

Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi: San Marzanot voit esimerkiksi puolittaa pituussuunnassa, terttutomaatit voit halkaista ja pihvitomaatit voit lohkoa neljään osaan.

Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se. Lisää valkosipuli, öljy, suola ja pippuri kulhoon tomaattien kanssa ja sekoita. Grillaa marinoidut tomaatit pehmeiksi grillissä. Penslaa lisää valkosipuliöljyä tomaattien pintaan grillauksen aikana.

Levitä salaatinlehdet laakealle vadille ja aseta grillatut tomaatit salaatinlehtien päälle.

Viimeistele lisäämällä kurkku-salottisipulikastike tomaattien päälle.

Kastike paahdetuista paprikoista

Tämä paahdetuista paprikoista valmistettu kastike on saanut inspiraationsa espanjalaisesta keittiöstä, erityisesti katalonialaisesta romesco-kastikkeesta. Perinteisessä romesco-kastikkeessa käytetään usein manteleita tai muita pähkinöitä ja punaviinietikkaa, mutta tässä reseptissä ne on jätetty pois, koska niitä ei saa kotimaisina. Siksi kastike sakeutetaan tällä kertaa ainoastaan hapanjuurileivällä. Kastike ei kaipaa punaviinietikkaa, sillä paprikat ja tomaatit tuovat itsessään mukavaa hapokkuutta kastikeeseen. Lisäksi mukaan lisätään kypsentämätön valkosipulinkynsi, joka tuo myöskin mausteisuutta ja hapokkuutta.

Koska chili kypsennetään grillissä, sen tulisuus muuttuu lempeäksi ja mukavan pyöreäksi – eikä ole liian terävää tulisuutta.

Paahdetut vihannekset saavat aikaan voimakkaan ja herkullisen paahteisen maun.

Hapanjuurileipäviipaleet, jotka grillataan rapeiksi, tuovat kastikkeeseen täyteläisyyttä ja täyteläistä umami-makua.

4-6 henkilölle

aktiivinen: 30 min
passiivinen: 20 min

kastike:

2 paprikaa (suippo tai tavallinen)
2 terttutomaattia
1 punainen chili
1 pieni valkosipulinkynsi kuorittuna
3 viipaletta hapanjuurileipää
1⁄2 ruukku lehtipersiljaa

lisäksi:

öljyä
lehtipersiljaa koristeluun

Huuhtele sekä halkaise tomaatit ja paprikat. Poista paprikoiden siemenet ja kannat. Poista myös chilin kanta.

Öljyä paprikat, tomaatit, chili ja leipäviipaleet kevyesti. Grillaa paprikat, chili ja tomaatit grillissä kypsiksi ja pehmeiksi. Grillaa lisäksi leipäviipaleita niin kauan, että ne saavat hieman väriä ja tulevat rapeiksi. Paprikat ja chili voivat tummua kunnolla, jotta ne saavat paahdetun ja voimakkaan maun.

Siirrä grillatut paprikat kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla. Anna paprikoiden jäähtyä ja poista sen jälkeen niiden kuori.

Laita kastikkeen kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja sekoita kastikkeeksi. Kastikkeen ei tule olla täysin tasaista, vaan siinä saa olla pieniä sattumia.

Tarjoile kastike kulhosta ja nauti erilaisten grilliruokien kanssa. Voit viimeistellä kastikkeen lisäämällä sen päälle hieman öljyä ja lehtipersiljan lehtiä koristeeksi.

Jaa tämä artikkeli
  • Jaa kohteessa Facebook
  • Jaa kohteessa Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Jaa kohteessa LinkedIn
  • Jaa sähköpostilla
https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2024/06/SATOKAUSIKALENTERI_KAUPPAPUUTARHALIITTO_SALAATTI_GRILLATUISTA_TOMAATEISTA-4jpg.jpg 1638 2048 minna https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png minna2024-06-17 06:03:552024-06-18 10:03:29Trendikkäimmät vihannesreseptit juhannukseen

Ajankohtaista

  • Haku käynnissä: Puutarha-alan Innovaatiopalkinto 2025 – jaossa 10 000 euroa kehitysideoille 23.05.2025
  • Kesäkukkasesonki rysähtää käyntiin tällä viikolla – katso lähipuutarhasi kartalta! 14.05.2025
  • Nyt vietetään tomaattiviikkoa – tunnistatko erilaiset tomaattityypit? 12.05.2025
  • Uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia 05.05.2025
  • Suomi täyttyy orvokeista torstaina 22.04.2025


Kauppapuutarhaliitto

Veljestentie 16
00730 Helsinki

info (a) kauppapuutarhaliitto.fi


Kauppapuutarhaliitto
niinakangas


Kauppapuutarhaliitto


puutarhakauppa.fi
lepaa.fi

kauniistikotimainen.fi
puhtaastikotimainen.fi


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&Kauppa
Lepaa
Kauniistikotimainen
Puhtaastikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puhtaastikotimainen
Kauniistikotimainen
Lepaa

© Copyright - Kauppapuutarhaliitto | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Kasvihuonevihannesten paras sesonki on käynnissäSelvitys: Kasvihuoneyrittäjillä on kiinnostusta kasvintuhoojavakuutuksiin...
Sivun alkuun