Uusien ravitsemussuositusten kasviskiintiö täyteen helposti kasvihuonevihanneksilla
Kasvikunnan tuotteet ovat uusien ravitsemussuositusten kivijalka, sillä niitä tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä. Ruokavalion muuttaminen värikkäämmäksi onnistuu yllättävän pienillä arkisilla nikseillä, ja tutut kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat hyvä ruokavalion perusta ympäri vuoden.
Enemmän ja monipuolisesti kasviksia
Uusien valtakunnallisten ravitsemussuositusten mukaan kasvikunnan tuotteita tulisi pyrkiä syömään 500–800 grammaa päivässä. Kasvikunnan tuotteisiin lasketaan vihannesten lisäksi yrtit, idut ja versot, sienet, juurekset, marjat ja hedelmät.
Ravinteikkaiden ja vastuullisesti tuotettujen kotimaisten vihannesten merkitys korostuu uusien ravitsemussuositusten myötä. Lisäämällä vihanneksia joka aterialle, voi päivän annosta nostaa pikkuhiljaa puolesta kilosta ylöspäin.
Monet kotimaiset vihannekset ovat ylivoimaisia ravinteikkuudessaan. Esimerkiksi suomalaisten rakastamassa kotimaisessa kasvihuonekurkussa on tuplasti enemmän c-vitamiinia kuin tuontiomenassa. Kotimaisessa kasvihuonetomaatissa ja punaisessa paprikassa taas on runsaasti a-vitamiinia, jota kannattaa tankata etenkin talvella.
Suomalaisten vihannesten suosiminen on helppo tapa muokata omia ruokailutottumuksiaan suositusten mukaisiksi ja hyvää tekeviksi, makunautinnoista tinkimättä.
Kotimainen vihannes on vastuullinen ja hyvää tekevä valinta
Mitä kasvispainotteisempi ruokavalio on, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota kasvikunnan tuotteiden laatuun, ravinteikkuuteen ja alkuperään. Kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat paitsi herkullinen, myös vastuullinen valinta.
Suomalainen kasvihuoneviljely on kehittynyt harppauksin 2000-luvulla, ja kehitys jatkuu edelleen. Kotimaisen kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on pudonnut 60 prosenttia vuosien 2004 ja 2021 välisenä aikana. Kasvihuoneissa käytetyn öljyn määrä puolestaan on vähentynyt tuona aikana 87 prosenttia. Myös vettä ja maata käytetään suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä viisaasti. Espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki on peräti 91-kertainen suomalaiseen verrattuna. Kurkun viljelyssä Espanjassa taas tarvitaan 10-kertainen ala maata verrattuna saman vihannesmäärän tuottamiseen Suomessa.
– Kasvihuoneviljely on kestävä tapa viljellä vihanneksia ympäri vuoden. Yrityksissä kehitetään jatkuvasti viljelyn energiatehokkuutta siihen suuntaan, että jonain päivänä viljely voi olla energian suhteen jopa omavaraista. Kasvihuoneista tuoreita vihanneksia saadaan tasaisesti ja varmasti suomalaisten lautasille nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.
3 helppoa vinkkiä kasvispitoisempaan ruokavalioon
Ajatus jopa 800 grammasta kasvikunnan tuotteita päivässä voi tuntua ensin suurelta määrältä. Kun grammat jakaa päivän kaikille aterioille, muutos on helpompi toteuttaa, ja jokaisesta ateriasta tulee värikäs ja raikas.
- Nauti kasvikunnan tuotteita joka aterialla. Juo aamiaisen kyytipojaksi kurkkua ja minttua sisältävä vihersmoothie. Lisää lounaswokkiin kasviksia, täytä puolet lautasesta kotimaisilla vihanneksilla ja nauti jälkiruoaksi marjarahka. Sipaise leivän päälle juureshummusta ja koristele leipä rapeilla iduilla ja versoilla.
- Lisää kasviksia tuttuihin arkiruokiin. Syvennä bolognesekastikkeen makuapaprikalla ja sienillä ja raasta lihapullataikinaan kesäkurpitsaa. Käytä kiusauksessa perunan lisäksi porkkanaa ja palsternakkaa, täytä munakastomaatilla ja tuoreilla yrteillä.
- Syö yksi kasvisateria joka päivä. Kun syöt lounaaksi reilun lautasellisen tomaatti-basilikapastaa, höystät lisukeleivät vihanneksilla ja syöt jälkiruoaksi hedelmän, noin puolet päivän kasviskiintiöstä täyttyy.