Suomi 100 – Puutarhojen Suomi

Kauppapuutarhaliitto mukana Suomi 100 -ohjelmassa

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Se elää koko Suomessa, koko vuoden 2017. Tekojen kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

Valtioneuvoston kanslia on liittänyt Kauppapuutarhaliitto ry:n Puutarhojen Suomi -hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. Tämä tarkoittaa, että suomalainen kasvihuoneviljely on virallisesti mukana juhlistamassa satavuotiasta Suomea. Luonnollisesti hanke tuo merkittävää lisänäkyvyyttä suomalaiselle kasvihuoneviljelylle, yrittäjyydelle, lähiruoalle ja –kukille sekä alan ihmisille.

Sadan puutarhan kierros

Kiersime kevään ja kesän aikana sata jäsenyritystämme. Yrittäjät kertoivat meille, miksi juuri hän haluaa kasvattaa paikallisia vihanneksia ja kukkia oman alueensa suomalaisille. 

Näin syntyneet viestit jaettiin suomalaisten nähtäville Kauppapuutarhaliiton ylläpitämien sosiaalisen median kanavien välityksellä ja niistä koottiin kampnajan huipennukseksi puutarhojensuomi.fi -sivusto. Sivusto avaa ovet suomalaisiin lähipuutahoihin ja tuo esille tarinoita ympäri Suomen yrittäjien itsensä kertomana.

Lähiruokaa ja -kukkia suomalaisille

Haluamme kertoa suomalaisille, miten suomalaisuus näkyy siinä, mitä päivittäin syömme. Ja että ruoka tulee läheltä. Meille lähiruoan tuottaminen on arjen isänmaallisuutta, vastuullisuutta, työllisyyttä, maaseudun elävänä pitämistä ja huoltovarmuutta. Myös lähikukat ovat useimmiten oman asuinseudun kasvatteja.

Taustalla on havaintomme, että yhä suurempi osa suomalaista yhtäältä arvostaa kotimaisuutta, mutta toisaalta yhä harvempi ymmärtää, mitä suomalaisuus käytännössä on. Näytämme sen sadassa puutarhassa tallennettujen kuvien kera.

Yritysten tulovaisuudenusko lujittuu

Hankkeella on tärkeä merkitys myös viljelijöille. Suomalaiset puutarhat elävät arjessaan kovassa kilpailutilanteessa, jossa oman aseman säilyttäminen vaatii jokapäiväisiä ponnistuksia. Suomalaiset kuluttajat ovat kuitenkin valinnoillaan osoittaneet, että puhdas ja turvallinen lähituotanto on heille tärkeää.

Yrittäjien yhteinen esiintyminen toisille suomalaisille lisää yrittäjien yhteenkuuluvuutta ja lisää tulevaisuudenuskoa. Yrittäjät ovat mukana rakentamassa Suomea, siksi tämä hanke toteuttaa osaltaan erityisen hyvin Suomi 100 -juhlavuotta.

Tutustu sataan puutarhaan puutarhojensuomi.fi

 

 

vastuullisuusNETTI basilvastuullisuus Jannerepo222Liisa Lindroth Y1C123511Keskitalonpuutarha Oy Lasse Y1C1646

Kukkaviljelijöiden pakkaspäivät 31.1.-1.2.2017

Kukkajaoston vuosikokous järjestetään Pakkaspäivien yhteydessä tammi-helmikuun vaihteessa. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.  Pakkaspäivät2017

Puutarha-alan työnjohtokoulutus 25.1.2017

Kauppapuutarhaliitto ry ja Maaseudun Työnantajaliitto MTA järjestävät Puutarha-alan työnjohtajien koulutuspäivän 25.1.2017. Katso päivän ohjelma ja ilmoittautumisohjeet täältä.

 Työnjohtokoulutus

Kasvihuonealan vastuullisuusohjelma

Käy lukemassa kasvihuonealan vastuullisuudesta kertova raportti täällä.    Vastuullisuusraporttikansi

Joulutähti on joulun symboli

Ruukkujoulutähti, Euphorbia pulcherrima, on yksi tunnetuimmista joulun symboleista. Joulutähti tuli Eurooppaan jo 1830-luvulla ja Suomessa sen käyttö joulukukkana yleistyi 1970-luvulla.

Kuluttajien keskuudessa joulutähden perinteinen punainen väri pitää pintansa suosituimpana, mutta rinnalle kirii vuosi vuodelta enemmän myös valkoinen muoto. Joulutähden värimuunnoksia on saatavilla paljon erilaisia. Vaaleanpunainen, kanelin sävyinen ja oranssi ovat myös suosittuja.

Kasvin koristeelliset ylälehdet voivat olla juovikkaita, viirullisia, laikukkaita tai marmoroituja. Ylälehtiä voi myös kiertää vaaleampi reunus tai ne voivat olla kiharan aaltoreunaiset. Jalostuksen myötä tutusta joulutähdestä syntyy koko ajan uusia, kiinnostavia muotoja.

 

Leikkokukasta huonekasviksi – ja takaisin

 

Alkuaan joulutähteä käytettiin leikkokukkana kukkakaupoissa. Siihen oli syynsä, sillä kasvin hontelo kasvutapa houkutti käyttämään vain pitkien varsien päähän värittyvät koristeelliset lehdet.

Vasta 1960-luvulla opittiin viljelemään ruukkukasveiksi soveltuvia matalia joulutähtiä. Tästä alkoi joulutähden matka tuuheaksi ja monilatvaiseksi huonekasviksi, suosituksi joulun symboliksi, jollaisena me sen tänä päivänä tunnemme.

 

Joulutähden hyvät leikko-ominaisuudet eivät ole kadonneet minnekään ja nyt se tekee paluuta joulun monipuolisena kukkakoristeena. Myös kuluttajien kiinnostus perinteisiin kukkiin kasvaa, kun ne voidaan tuoda esille uudella ja erilaisella tavalla.

Yksi tämän joulun suosituin leikkojoulutähden koristelutapa on kokedama: kiedo kosteaa sammalta leikkojoulutähden varren ympärille ja kiinnitä sammal ohuella siimalla tai narulla. Asettele sammalpallot roikkumaan ihasteltavaksi sopivalle paikalle.

 

Tee leikkojoulutähti näin

 

Katkaise kukkavarsi ja aseta se kuumaan veteen muutamaksi sekunniksi. Kuuma vesi tyrehdyttää varren maitiaisvuodon ja pidentää näin kukan kestävyyttä. Tämän jälkeen varren voi asettaa muovisuppiloon jonka sisällä on vettä tai muuhun vedellä täytettyyn astiaan, maljakkoon tai pulloon. Asettele tähdet roikkumaan tai tee soma asetelma pöydälle.

 

Hyödynnä luonnonmateriaaleja

 

Vihreä sammal, kävyt ja oksat tuovat joulun kukka-asetelmiin luonnollista tuntua, rouheutta ja vehreytystä. Sammaleella koristeltu joulutähden multapinta pidättää myös hyvin kosteutta, jolloin kastelun tarve vähenee. Kimallusta kaipaavat voivat sumuttaa kävyt ja oksat hopean tai kullan värisellä spraymaalilla tai liimata niiden pintaan glitterihileitä.

 

Vältä kylmyyttä ja vetoa

 

Joulutähti viihtyy normaalissa huoneen lämmössä. Paras säilytyslämpötila on kuitenkin 14 – 15 astetta, jolloin suojuslehtien väri on hohtavin ja silloin ne säilyttävät loistonsa pidempään. Vetoa ja kylmyyttä joulutähti ei siedä. Kasvi on niin herkkä kylmälle, että kasteluvedenkin suositellaan olevan huoneenlämpöistä. Joulutähti kestää pientä kuivahtamista, mutta liika märkyys tukahduttaa sen juuret. Tasainen kastelu sopii kasville parhaiten.

 

Muista pakata joulutähti huolellisesti ennen kuljetusta.

 

Kotimainen kukka on laadukas

 

Suurin osa joulun alla myytävistä joulutähdistä on kotimaisia. Niitä viljellään jouluksi yhteensä noin 1,8 miljoonaa ruukkua. Joulutähti on joulun kukista kaikkein herkin ja siksi se kärsii eniten pitkistä kuljetusmatkoista. Kotimaisia lähikukkia viljellään kaikkialla maassa ihan pohjoisinta Suomea myöten. Lyhyet kuljetusmatkat takaavat sen, että kotimaiset joulutähdet ovat ulkomaisia laadukkaampia.

Sirkkalehtimerkki on ainoa merkki, joka takaa tuotteen kotimaisuuden. Myös tuotteiden laatu on korkea: sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteissa.

 

viestintäpäällikkö

Minna Rantala, 050 3090 558

minna.rantala@kauppapuutarhaliitto.fi

Ritarinkukka ilahduttaa kukkaloistollaan

Ensimmäisen adventin myötä alkaa monessa kodissa tunnelmallinen joulunodotus. Nyt on hyvä aika nostaa joulun koristeita sisältävä laatikko esille, sytyttää kynttilöitä ja aloittaa kodin koristelu jouluisempaan asuun.

Kukat ovat tärkeitä joulun elementtejä ja tunnelman tuojia. Yksi komeimmista ja kestävimmistä joulun kukista on jaloritarinkukka, Hippeastrum x hortorum, joka tunnetaan myös nimellä amaryllis.

Viileys pidentää kukintaa

Ritarinkukka onkin hyvä valinta joulun ajan ensimmäiseksi kukaksi, sillä se kukkii pitkään avaten kukkiaan ja kasvattaen kukkavarsia vielä viikkoja kotiin tuomisen jälkeenkin. Parhaimmillaan voi olla auki useampia isoja ja pieniä kukkia samanaikaisesti, jolloin se on upea näky!

Pidä ritarinkukkaa valoisassa paikassa ja jos ulkona on plusasteita, sitä voi pitää päivisin myös lasitetulla parvekkeella. Viileys pidentää sen kukinta-aikaa entisestään. Kukinnan aikaiseksi hoidoksi riittää pelkkä kastelu, jota ei kukkavarren kasvamisen aikaan pidä unohtaa tai sen suhteen kitsastella. Riittävä vedensaanti takaa sen, että nuput avautuvat muhkeiksi ja näyttäviksi, kellomaisiksi kukiksi. Hyvä keino riittävän veden saamiseksi on putsata sipuli varovasti mullasta ja istuttaa se lasimaljakkoon, jossa vain juuristo koskee vettä. Jos sipuli on kosketuksissa suoraan veteen, se alkaa helposti mädäntyä.

Modernisti leikkona tai sipuli esillä

Perinteisesti ritarinkukka ostetaan kotiin viljelyruukussaan, joka asetetaan koristeellisempaan ja kodin väreihin sopivampaan suojaruukkuun. On hyvä tietää, että sipulikukat ovat yllättävän kestäviä myös leikkokukkana, jolloin niiden käyttötarkoitus laajenee huomattavasti.

Ritarinkukka voi olla jouluisen leikkokukkakimpun kuningatar tai niitä voi asetella leikkokukkaryhmänä maljakkoon.

Kukkasipuli saa myös olla reilusti esillä, jolloin kukan voi asettaa korkeaan vaasiin, joka tukee samalla pitkäksi kasvavaa kukkavartta. Maljakon pohjalle voi asetella kiviä tukemaan sipulia.

Tai ripustaisitko sipulin sellaisenaan amppeliin – kaikki käy, sillä joulun kukilla koristellessa luovuus ja leikkisyys on sallittua!

Kukita uudelleen

Ritarinkukan sipulin uudelleen kukittaminen on mahdollista katkaisemmalla kukkavarret kukinnan jälkeen ja kastelemalla sekä lannoittamalla sipulia, joka alkaa puskea pikkuhiljaa uusia lehtiä. Kesän ajan lehdet keräävät uutta ravintoa sipuliin seuraavaa kukintaa varten.

Kun kastelua vähentää loppukesällä, lehdet alkavat kuihtua ja sipuli vaipuu lepoon. Lepotilan aikana sipulia ei saa kastella ja se tulisi pitää noin +10 asteessa kellarissa tai muussa viileässä paikassa.

Lepokausi kestää noin kaksi kuukautta, jonka jälkeen sipuli tuodaan huoneenlämpöön ja aloitetaan varovainen kastelu. Hetken päästä ensimmäinen kukkanuppu voi nostaa jo päätään.

Valitse laadukas lähikukka

Kotimaisilla kauppapuutarhoilla viljellään joulun markkinoille tänäkin vuonna yhteensä noin 1,2 miljoonaa ritarinkukkaa.

Kotimaassa viljellyt kukat ovat laadukkaita ja kestäviä eivätkä ne joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Kasvihuoneviljely myös työllistää suomalaisia, joten kotimaisia kukkia kannattaa suosia. Kotimaisen lähikukan tunnistat Kauniisti kotimaisesta sirkkalehtimerkistä.

viestintäpäällikkö

Minna Rantala, 050 3090 558

minna.rantala (a) kauppapuutarhaliitto.fi