Nyppimättä kauniita – viisi vaivatonta kesäkukkaa

Jos etsit pihaan tai mökille helppohoitoisia kesäkukkia, nappaa tämä viiden kesäkukan lista talteen! Näitä kukkia ei tarvitse nyppiä ollenkaan, ne palkitsevat kukinnallaan, kun vaan muistat kastella kasveja säännöllisesti.

Näitä lajeja viljellään kotimaisina ympäri Suomen. Monet niistä ovat hyvä lisä myös pölyttäjäystävälliseen puutarhaan!

1. Pikkupetunia eli miljoonakello

Pienikukkainen versio petuniasta on upea esimerkiksi amppelissa. Amppelia voi silloin tällöin vähän ravistaa, niin kuihtuneet osat tippuvat pois. Pikkupetunia kestää hyvin myös kylmää, joten siitä riittää helposti iloa pitkälle kukkakauden loppupuolelle saakka. Pikkupetuniaa kannattaa kokeilla myös kukkapenkissä, jolloin kasvista saa 10–20 sentin korkuisen, näyttävän maanpeitekasvin.

 

2. Lobelia

Runsaasti kukkiva lobelia kukoistaa amppelissa tai muussa astiassa tasaisesti kasteltuna. Amppeliin istutettuna kasvista saa näyttävän kukkijan myös parvekkeelle kaupunkikotiin yhdistelemällä keskenään vaikkapa riippa- ja sinilobeliaa. Lobelia pärjää miedolla lannoituksella. Kasvi viihtyy parhaiten puolivarjossa, mutta kasvu onnistuu myös aurinkoisella ja varjoisalla paikalla. Sopii hyvin pölyttäjäystävälliseen puutarhaan.

 

3. Lumihiutale

Kesäkukkakaupan uudempi tulokas lumihiutale kukkii lobelian tavoin runsaasti pienin kukin. Lumihiutale menestyy hyvin myös varjossa. Suloisen yksikertaisin kukin ilahduttava lumihiutale reunustaa kauniisti erilaisia kukkaryhmiä, ja toimii hyvin myös amppelissa. Alkuperäinen lumihiutale kukkii valkoisin kukin, mutta nyttemmin siitä on saatavilla myös herkän vaaleanviolettia ja vaaleanpunaista muunnosta. Se jaksaa kukkia ulkona hallan tuloon saakka ja on hyvä lisä pölyttäjäystävälliseen puutarhaan.

 

4. Diana

Runsaskukkainen ja näyttävä kukka kukoistaa amppelissa, ruukussa tai sekaistutuksen osana. Kasvi ei ole kovin kranttu kasvupaikan suhteen: se jaksaa kukkia hyvin varjoisammallakin paikalla, mutta viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa. Diana viihtyy parhaiten tasaisen kosteassa kasvualustassa, jota lannoitetaan säännöllisesti.

 

5. Siniviuhka

Australiasta peräisin oleva, aurinkoisia kasvupaikkoja suosiva siniviuhka on helppo kukkija pitkälle syksyyn. Se on edukseen etenkin amppeleissa ja muissa astioissa sekä maanpinnan peittokasvina. Kasvua voi auttaa uusiutumaan ja tuuheutumaan latvomalla kasvia muutaman kerran kesässä. Siniviuhka kestää hyvin Suomen vaihtelevaa säätilaa, eikä ole moksiskaan tuulista tai sateista. Kasvi kasvattaa pitkät kukkaversot ja hellii myös puutarhan pölyttäjiä.

 

Pelakuusta ei päivääkään – näin saat pelargonit kukoistamaan

Perinteiset pelargonit kaunistavat kesän. Ne viihtyvät niin pihalla kuin parvekkeellakin ja sopivat helppohoitoisuutensa ansiosta monenlaiseen kesäkeitaaseen. Saat pelargonit kestämään kauniina alkukesästä syksyyn noudattamalla muutamaa vinkkiä.

1. Ajoitus

Suomen kesä on arvaamaton, joten ulos istuttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Pelargonit ovat alun perin kotoisin Etelä-Afrikasta, joten ne viihtyvät parhaiten lämpimässä. Onneksi saamme nyt nauttia jo lämpimistä toukokuun lopun säistä, joten pelargonit voi hyvin jo istuttaa ulos.

2. Kasvualusta

Kiinnitä huomiota laadukkaaseen ja tuoreeseen multaan pelargoneja istuttaessa. Markkinoilta löytyy monenlaisia kasvualustoja, joista kannattaa valita kukkiville kasveille tarkoitettu. Sen koostumuksessa yhdistyvät oikeanlainen vedenläpäisevyys ja ilmavuus, mikä edistää juuriston ja sitä myötä koko kasvin hyvinvointia.

3. Istutusvinkit

Juuristoa voi auttaa myös salaojittamalla istutuksen, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. Tämä onnistuu lisäämällä ruukun pohjalle kerroksen ruukkusoraa tai vaikka pieniä kiviä. Multa lisätään vasta tämän kerroksen päälle. Ruukkua valitessa kannattaa huomioida pelargonien tilantarve: kasvi vaatii ympärilleen noin 20 cm kasvuvaraa. Tämä kannattaa huomioida etenkin tehdessä istutuksia, joissa samaan astiaan laitetaan useampi pelargoni.

4. Kastelu

Pelargonit ovat janoisia kasveja – kuumimman keskikesän aikaan ne kannattaa kastella jopa kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Kasvi tarvitsee paljon vettä kukkiakseen runsaana. Kasteluun kannattaa käyttää lämpöistä vettä ja kastella suoraan multaan. Kastelusta kannattaa huolehtia jopa sateisena päivänä, koska sadevesi ei välttämättä tavoita ruukkua lehtimassan alta.

5. Lannoitus

Runsas kukinta vaatii myös melko paljon ravinteita. Helppo tapa on käyttää kastelulannoitetta, sen tarve on noin kerran viikossa. Lannoitetikut toimivat myös, ne saattavat parhaimmillaan antaa ravinteita koko kesäkaudeksi.

6. Nyppiminen

Kasvit jaksavat kukkia runsaampina, kun nuupahtaneita kukkia muistaa nyppiä pois. Lakastuneet lehdet voi kerätä pois samalla. Nyppiminen tekee kukasta myös edustavamman katsella!

7. Talvetus

Pelargoneja on mahdollista myös talvettaa, jolloin niistä riittää iloa seuraavallekin kesälle. Osa lajikkeista on yksivuotisia, joten kannattaa varmistua kasvia hankkiessa siitä, onko sen mahdollista selvitä talven yli seuraavalle kasvukaudelle. Vinkit pelargonien talvetukseen löydät osoitteesta kauniistikotimainen.fi

Tarvitsetko kuvia pelargoneista julkaisuusi? Lataa täältä

Makua ilman suolaa? Katso nämä vinkit!

Miten ruokaan saisi helposti paljon makua terveellisesti? Vastaus löytyy tuoreista yrteistä! Yrtit eivät ole vain lisuke, vaan niillä on tärkeä paikkansa jokaisella aterialla. Ne tuovat ruokaan huumaavaa tuoksua, makua ja väriä sekä sisältävät myös paljon tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Ruuassa maku ratkaisee, ja yrtit tuovat helposti syvyyttä tuttuihin ja kotoisiin ruokiin.

Tee itsellesi hyvää yrteillä

Käyttämällä paljon erilaisia yrttejä, saat ruokaan enemmän makua ja samalla suolan määrää voi vähentää. Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta ja pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Yrtit tuovat makunsa lisäksi muutakin hyvää: ne sisältävät erilaisia vitamiineja, kuten A-, C-, ja K-vitamiinia sekä rautaa. Jotta ravinteet säilyvät tuoreyrteissä, kannattaa ne lisätä ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.

Mietoja yrttejä runsaalla kädellä

Mietoja yrttejä, kuten basilikaa, persiljaa, ruohosipulia ja kirveliä, voi lisätä reippaalla kädellä esimerkiksi salaatteihin. Ne toimivat hyvin myös valmiiden annosten päälle ripoteltuina herkullisina somisteina. Yrteistä voi valmistaa myös esimerkiksi aromikkaan yrttiöljyn sekoittamalla pilkottuja yrttejä, öljyä ja mausteita ja lisäämällä sitä salaatteihin ja muihin ruokiin.

Parhaat makuparit löytyvät kokeilemalla! Persiljalle sopivat esimerkiksi perunat ja sienet. Pehmeämmän suutuntuman saat lehtipersiljalla. Monipuolinen basilika sopii moneen ja maistuu esimerkiksi salaatissa kurkun ja hyvän öljyn kanssa. Ruohosipuli sopii keväisten parsaruokien pariksi. Kirveli sopii esimerkiksi kalan kaveriksi.

Voimakkailla yrteillä paljon makua

Aromiltaan voimakkaat yrtit, kuten rosmariini, timjami, minttu ja salvia, pääsevät oikeuksiinsa pienelläkin määrällä. Rotevampia yrttejä voi lisätä ruokaan jo valmistuksen alkuvaiheessa. Lopuksi on paikallaan riipiä tai leikata lehtiä myös valmiin ruoan pinnalle, jotta ruokailija saa nauttia vapautuvista aromeista. Rosmariini ja timjami sopivat esimerkiksi lihan tai sienten kaveriksi. Minttu sopii erinomaisesti kreikkalaisiin ruokiin ja vihersmoothieta maustamaan, kesän raikkaita drinkkejä unohtamatta. Salvia sopii hyvin pastoihin, lammasruokiin ja kasvisruokiin.

Oikealla säilytyksellä nautit pidempään

Tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä. Poikkeuksia ovat helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ruukun suojusmuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa. Kaikki yrtit, varsinkin suurilehtiset lajit, kuivuvat helposti, ellei niitä kastele kunnolla.

Yrttien kasvattamista voi kokeilla myös kotona. Kaupasta ostetun yrtin voi laittaa kasvamaan ikkunalaudalle. Istuta kaupan yrtti ruukkuun, aseta valoisalle paikalle ja kastele säännöllisesti. Näin voit poimia ikkunalaudalta yrttejä vaikka joka aamu leivän päälle. Muista käyttää yrtistä kaikki osat! Hentoja, ruohovartisia yrttejä voi käyttää varsineen ruuanlaitossa.

Puutarhasesongin alku erinomainen – valtakunnallista puutarhapäivää vietetään perjantaina

Puutarhamyymälöiden värikäs sesonki on täydessä vauhdissa. Kesäkukkien sesonki on vuoden merkittävin kotimaisten kukkien sesonki: sen aikana myydään jopa 35 miljoonaa kesäkukkaa. Kotimaisia kesäkukkia kasvattaa Suomessa lähes 400 puutarhaa, ja puutarhoja löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta. Nyt on aika vierailla paikallisella puutarhalla!

Käy kasvihuoneeseen – valtakunnallinen puutarhavierailupäivä 19.5.

Tämän viikon perjantaina 19.5. vietetään valtakunnallista Käy kasvihuoneeseen -puutarhapäivää, jolloin on erinomainen päivä vierailla paikallisessa puutarhamyymälässä. Teemapäivän tarkoituksena on tutustuttaa ihmisiä paikallisiin puutarhoihin ja näyttää, missä kukat ja vihannekset kasvavat.

– Paikalliset puutarhat ympäri Suomen ovat täynnä elämyksiä lähellä kasvatettujen kukkien ja vihannesten muodossa. Puutarhat ovat kaikki omanlaisia, persoonallisia paikkoja, joista jokaisesta löytyy jotain hauskaa, uutta ja erilaista lajia ja lajiketta. Joku on erikoistunut perinnepelargoneihin, toinen valtavaan määrään erilaisia hyötykasveja. Lähipuutarhalla vierailu on valloittava elämys, jolla kesä lähtee varmasti käyntiin, intoilee Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Sesongin alku tänä vuonna erinomainen

Kesäkukkien menekkiin vaikuttaa eniten sää. Viime vuoden myöhäinen kevät viivästytti kauden alkua, mutta tänä vuonna ollaan saatu nauttia lämpimistä kevätsäistä jo hyvissä ajoin.

– Kevään ensimmäinen kesäkukka orvokki on liikkunut puutarhoilta hyvin ja lämmin äitienpäiväviikko jatkoi erinomaisesti käyntiin lähtenyttä sesonkia. On ensisijaisen tärkeää, että sää suosii, sillä kesäkukkien myyntisesonki on lyhyt, vain muutaman kuukauden mittainen, Rantala kertoo.

Suosituin kesäkukka on ylivoimaisesti orvokki, jota viljellään yli 9 miljoonaa kasvia. Seuraavaksi suosituin on pelargoni yli neljällä miljoonalla kasvilla. Muita suosittuja ovat muun muassa petuniat, samettikukat, begoniat ja lobeliat. Joka vuosi entistä suositumpia ovat myös hyötykasvit, kuten mansikka-amppelit, tomaatintaimet ja erilaiset yrtit. Uutuutena puutarhoilla kiinnostavat myös erilaiset heinät ja värinokkoset.

Lähimpiä puutarhoja pääsee etsimään suoramyyntikartasta osoitteesta: www.kauppapuutarhaliitto.fi/suoramyynti/

Tapahtumaa voi seurata sosiaalisesta mediasta tunnisteella #käykasvihuoneeseen 

Nyt vietetään tomaattiviikkoa – 4 syytä miksi tomaattia kannattaa syödä joka päivä

Valtakunnallista tomaattiviikkoa vietetään kuluvalla viikolla 15.–21.5. Tomaatti on makunsa, tuoreutensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi yksi suomalaisten suosikkivihanneksista. Tomaatin sesonki on parhaimmillaan juuri nyt ja valikoima kaupoissa on erinomainen. Nyt saadaan nauttia supersadosta! Tässä neljä syytä siihen, miksi tomaatteja kannattaa popsia päivittäin.

Kiistattomat terveyshyödyt

Tomaatti on jo käyttömääränsä puolesta yksi tärkeimmistä terveyttä edistävistä kasviksista, sillä suomalainen syö tomaatteja vuodessa noin 10 kiloa, joten se on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista.

Tomaatti on erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tomaatti sisältää myös reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Suomalaiset syövät vieläkin liian vähän kasviksia ja vain harva yltää päivittäiseen puolen kilon tavoitteeseen. Tomaateilla päivän kasvisannos täyttyy hyvin, esimerkiksi yksi kirsikkatomaattirasia kattaa jo puolet päivän kasvissuosituksesta. Tomaattikiloja on helppo lisätä myös lisäämällä tuoreita tomaatteja patoihin tai kastikkeisiin. Tomaattirasia toimii myös helppona mukaan otettavana eväänä.

Erinomainen makupommi – tee makutesti kotona!

Tomaatilla on erinomaiset makuominaisuudet: se on sopivan makea ja hapokas pientä karvautta unohtamatta. Tomaatissa on umamia, joka on makean, happaman, suolaisen ja karvaan lisäksi yksi ihmisen aistimista perusmausta. Tomaatti korostaa ruuassa muiden raaka-aineiden makua.

Varmin tapa nauttia maukkaista tomaateista on hankkia ne mahdollisimman kypsinä, tuoreina ja säilyttää ne huoneenlämmössä. Makutesti on helppo tehdä myös kotona. Kun laittaa toisen tomaatin jääkaappiin, ja antaa toisen vielä jälkikypsyä huonelämmössä, huomaa kuinka huoneessa säilytetyn tomaatin rakenne ja maku ovat jääkaappisäilytettyä paremmat.

Makuja on myös erilaisia eri tomaattityypeissä. Klassinen pyöreä tomaatti on maukas ja hapokkaampi tomaatti. Kirsikka- ja helmitomaatit ovat makeampia kuin klassikkotomaatti. Tertuissa myytävissä tomaateissa on vähemmän happoa ja suurempi sokeripitoisuus.

Eri tomaattityyppejä erilaisiin ruokiin

Tärkeimmät tomaatit tyypit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi makeat, värikkäät kirsikkatomaatit. Lisäksi myynnissä on muun muassa pihvi-, san marzano-, luumu-, cocktail-, helmi- ja terttutomaatteja. Saatavilla on myös erilaisia perinnetomaatteja kuten häränsydäntomaatteja.

Klassikkotomaatti sopii monenlaiseen ruokaan: salaatteihin, leivän päälle, lämpimiin ruokiin ja kastikkeisiin. Pikkutomaatit, kuten kirsikka- ja helmitomaatit ovat erinomaisia sellaisenaan, koristeluissa ja salaateissa. San Marzano-tomaateista saa erinomaista pizzakastiketta ja se sopii lämpimiin ruokiin ja vaikka hampurilaisiin. Pihvitomaattia voi käyttää esimerkiksi täytettynä ja grillauksessa. Maukkaat terttutomaatit sopivat syötäväksi tuoreena tai vaikka paahdettuna.

Tuoretta lähiruokaa

Suomessa kasvatetaan erilaisia tomaatteja ympäri vuoden. Satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja tänä kesänä saadaan nauttia poikkeuksellisen runsaasta tomaattisadosta. Kotimaiset tomaatit ovat lähiruokaa, ja ovat yksi tuoreimmista ruuista, mitä kauppareissulta löytää.

Suomessa tomaatteja viljelee noin 200 kasvihuoneyritystä. Suomalainen kasvihuoneviljely on tutkitusti vastuullista: ala on pudottanut hiilijalanjälkeään 60 prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana. Lisäksi suomalainen kasvihuoneviljely on vastuullinen vedenkäyttäjä. Espanjassa vesijalanjälki on 91-kertainen eli lähes 3165 litraa tomaattikiloa kohden. Tällä hetkellä Euroopan vihannesaitta Espanja kärsii rajusta kuivuudesta, jonka vuoksi maanviljely on Etelä-Euroopassa vaarassa. On erittäin tärkeää, että saamme jatkossakin nauttia näistä herkullisista vihanneksista vuoden ympäri, tuoreena ja kotimaisena.

Viisi kukkasuosikkia äitienpäivään

Toukokuu ja lähestyvä äitienpäivä tietää puutarhakauden alkua! Äidille on mukavaa antaa muistaminen, joka on laadukas, kestävä ja kotimainen. Juuri nyt puutarhamyymälät ympäri Suomen täyttyvät ihanan värikkäistä kesäkukista. Tarjolla on monenlaisia lajivaihtoehtoja, joista löytyy varmasti suosikki monenlaiseen makuun.

1. Iki-ihana orvokki

Orvokki on yksi suomalaisten suosikeista, kukkia viljellään vuosittain yhteensä 9-10 miljoonaa kappaletta. Kukkien väriskaala on laaja ja niiden koko vaihtelee suloisista pikkukukista näyttäviin, lapsen kämmenen kokoisiin. Orvokki on kiitollinen kukkija, josta riittää iloa jopa koko kesäksi.

2. Perinteikäs pelargoni

Pelargonilajikkeissa on myös paljon valinnanvaraa. Parhaiten tunnetaan perinteinen kotipelargoni pyöreine kukintoineen. Moderneillekin äideille pelargoni on hyvä valinta, sillä se on sitkeä ja helppohoitoinen kasvi. Pelargoni viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla, se sopii hyvin niin pihalle ja puutarhaan kuin parvekkeelle ja verannallekin.

3. Värikimara pölyttäjienkin iloksi

Eri lajeja ja sävyjä yhdistelevä istutus on näyttävä valinta, josta pitävät myös puutarhan hyödylliset pörriäiset. Pölyttäjille voi tehdä palveluksen valitsemalla esimerkiksi petuniaa, lobeliaa, heliotrooppia, kehäkukkaa tai siniviuhkaa.

4. Huoleton amppeli

Valmis amppeli on helppo valinta, se sopii pienellekin parvekkeelle ja ilahduttaa myös portinpieltä tai mökkipihaa. Puutarhat myyvät näyttäviä valmisamppeleita, joista saa kauniin muistamisen helposti. Näppärä askartelee amppelin itse ruukusta ja juuttinarusta!

5. Yhteistä aikaa puutarhalla

Äitiä voi muistaa myös viemällä hänet läheiselle suoramyyntipuutarhalle. Monet kukkia myyvät puutarhat avaavat ovensa juurikin toukokuun alussa. Vierailu kukkia tulvillaan olevalla puutarhalla on upea, yhteinen elämys! Samalla voi inspiroitua vaikka suvun yhteisen mökkipihan kesäisestä kukittamisesta.

Puutarha-alan Innovaatiopalkinto 2023 – etsitään kasvihuonetuotantoa kehittäviä ideoita

Kauppapuutarhaliitto ry etsii uusia tuotteita, tuotantomenetelmiä, palveluita tai ideoita, joiden avulla voidaan merkittävällä tavalla kehittää suomalaista kasvihuonetuotantoa ja sen kannattavuutta. Jaettavien palkintojen arvo on yhteensä 10 000 euroa.

Innovaatiopalkintojen tarkoituksena on edistää yritysten, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yksittäisten henkilöiden suomalaista kasvihuonetuotantoa palvelevaa innovointia. Ratkaisut voivat liittyä kasvihuoneyritysten tuotantoon, tuotekehitykseen, teknologiaan tai vaikkapa tuotteiden markkinoiden kehittämiseen. Niiden tulee edistää yritysten kannattavuutta, tuottavuutta ja kilpailukykyä tai ympäristöystävällisyyttä.

Ehdotuksia arvioitaessa merkittävä painoarvo on ehdotuksen uutuudella ja realistisuudella. Perusedellytyksenä on, että ehdotus on todennäköisesti toteuttamiskelpoinen ja että sillä on teknisiä tai kaupallisia edellytyksiä. Mitä pidemmälle vietyjä toteuttamissuunnitelmat ovat, sitä paremmat mahdollisuudet ehdotuksella on menestyä kilpailussa. Jo valmiita kaupallisia tuotteita ei kuitenkaan palkita. Osallistua voi myös ideoilla, jotka eivät ole patentoitavissa tai muuten suojattavissa.


Osallistumisohjeet

Täytä osallistumislomake osoitteessa: www.lyyti.in/puutarhainnovaatio2023

Ehdotukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Ehdotuksen kaikki oikeudet säilyvät ehdotuksen tekijällä. Asiamiehellä, järjestäjillä tai tuomaristolla ei ole minkäänlaisia oikeuksia esitettyjen ideoiden suhteen. Mikäli hakija aikoo suojata ehdotuksensa, on se tehtävä ennen tulosten julkistamista. Palkitut ideat esitellään yleisellä tasolla yhteistyössä ideoijan kanssa.

Osallistuneista voidaan sulkea pois ehdotukset, jotka eivät täytä näiden sääntöjen vaatimuksia.

Tuomaristo voi harkintansa mukaan käyttää ideoiden arvioinnissa asiantuntijoita, jotka eivät ole osallistuneet ehdotusten laadintaan.

Osallistua voivat suomalaiset yritykset, yhteisöt, yliopistot ja muut oppilaitokset, tutkimuslaitokset sekä yksityiset henkilöt. Tuomaristoon kuuluvat, ohjelman laatimiseen osallistuneet henkilöt tai Kauppapuutarhaliiton henkilökunta eivät voi osallistua.

Tuomaristona toimii Kauppapuutarhaliitto ry:n johtokunta valitsemiensa asiantuntijoiden kanssa.

Palkintosumma on 10.000 euroa. Tuomaristo voi päätyä jakamaan palkintosumman, tai myös olla jakamatta palkintoja. Palkinnot lahjoittaa Puutarhasäätiö sr. Palkinnot ovat saajalleen veronalaista tuloa.

Puutarha-alan Innovaatiopalkinto jaetaan Kauppapuutarhaliiton Uuden Tekniikan Päivässä Tampereella 26.10.2023.

Osallistumisaika on 4.5. – 31.8.2023 klo 23.59.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja 
Lassi Remes
040 675 8875
lassi.remes@kauppapuutarhaliitto.fi

Viisi vinkkiä pelargonien ostoon

Pelargonit ovat kiitollisia kesäpihan keskipisteitä, jotka palkitsevat näyttävällä kukinnallaan. Ne sopivat niin pihalle, parvekkeelle kuin verannallekin, joko aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle. Kesäkukkaostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti muutamaan asiaan.

1. Valitse lehteviä kasveja

Kasvi kukoistaa ja jaksaa aloittaa kukka-aiheiden kehittämisen, kun se on ensin kasvattanut tarpeeksi lehtimassaa. Riittävä määrä lehtiä varmistaa yhteyttämisen onnistumisen – sen, että kasvi saa kylliksi auringonvaloa talteen kukkien kehittämiseksi. Lehtien lisäksi hyvä merkki ovat vahvat versot.

2. Varmista nuppujen määrä

Mikäli kasvissa on runsaasti nuppuja jo ostohetkellä, kukoistaa se nopeammin myös kotona! Pelargonit tarvitsevat paljon valoa kukkiakseen runsaasti, nuppujen muodostumiselle ja kukinnan alkamiselle on tärkeää, että valoa ja lämpöä on riittävästi saatavilla.

3. Montako kasvia laitetaan?

Puutarhamyymälässä on helppoa innostua kukkamäärästä, mutta kukkien tilantarpeen osalta on hyvä olla realistinen. Pelargoniyksilöt tarvitsevat riittävästi tilaa ympärilleen kukoistaakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvä nyrkkisääntö on varata yhdelle taimelle tila, joka on halkaisijaltaan 25 senttimetriä ja korkeudeltaan vähintään 18 senttimetriä.

4. Hanki taimet oikeaan aikaan

Pelargonit ovat herkkiä kylmälle, joten niitä ei yleensä kannata viedä ulos viileänä kevätsäänä. Halla ei ole niille hyväksi, ja päivälämpötilan olisi hyvä kivuta yli kymmenen plusasteen.

5. Muista oikeanlainen kasvualusta ja lannoite

Kasvien oston yhteydessä on hyvä päivittää myös multa- ja ravinnetilanne. Pelargonit tarvitsevat melko paljon ravinteita kukoistaakseen runsaina ja näyttävinä, joten ne kannattaa lannoittaa heti ruukkuun istuttamisen yhteydessä ja jatkaa ravitsemista läpi kesän esimerkiksi kastelulannoitteella. Pitkävaikutteiset ravinnetikut toimivat myös hyvin.