Suomalaiset yhdistävä vihannes viettää juhlavuottaan

Vaikka elämme polarisoituneiden mielipiteiden aikaa, on yksi asia, mikä yhdistää suomalaiset: kurkku. Sitä viljellään Suomessa vuosittain jopa 50 miljoonaa kiloa ja suurin osa suomalaista, 30 prosenttia, mainitsee suosikkivihanneksekseen kurkun*. Myös kauppaketjut ovat kertoneet kurkun olevan yksi ostoskoriin useimmin valituista tuotteista.

Suomalaisten mielipide on siis selvä: kurkku on kansamme suosikkivihannes. Kurkku saakin kunnian viettää vuonna 2025 juhlavuottaan, sillä Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt sen Vuoden HeViksi (Vuoden hedelmä tai vihannes).

12 kiloa kurkkua vuodessa

Suomalaiset syövät vuodessa noin 56 miljoonaa kiloa kasvihuonekurkkua. Lisäksi avomaakurkkua syödään noin 11 miljoonaa kiloa. Keskiverto suomalainen syö kurkkua vuodessa siis noin 12 kiloa, eli noin 35 kurkkua! Kymmenen vuotta sitten suomalainen söi vuodessa kurkkua noin 9 kiloa, eli määrä on lisääntynyt merkittävästi. Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina. Kurkun kotimaisuusaste on erittäin korkea, noin 93 prosenttia. Kotimaisen kurkun maku ja tuoreus ovat ylivoimaisia verrattuna tuontikurkkuun.

– Suomalainen kurkku on suoranainen kansallisaarre. Viljelymenetelmän mukaan valitut kestävät lajikkeet ja tehokkaat tuotantotavat mahdollistavat maailmanennätyssadot kasvihuoneista. Huippuvuosina satoa päästään Suomessa poimimaan jopa yli 250 kiloa neliömetriltä, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Keskimäärin kurkkusatoa saadaan neliöltä reilut 90 kiloa vuodessa. Espanjassa vastaavan kurkkumäärän viljelyyn tarvitaan noin kymmenkertainen ala maata.

– Pohjoiseurooppalainen boreaalinen ilmastomme on todennäköisesti tulevaisuudessa entistä otollisempi sijainti kurkun viljelyyn esimerkiksi ajoittain kuivuudesta kärsivään Espanjaan verrattuna, Kangas sanoo.

Trendikäs herkku

Kurkku on nauttinut suurta suosiota trendiresepteissä jo ennen juhlavuottaan, ja nousi syksyllä 2024 Tiktok-tähdeksi. Klassinen vihannes päivittyi viraaliksi vyöryneeseen kurkkusalaattireseptiin. Ohjeen jujuna oli yhdistää kurkku soijakastikkeen, seesamiöljyn, sipulin, seesaminsiementen ja chiliöljyn kanssa ravistamalla sitä tiiviissä purkissa. Alkuperäinen kanadalaisen Logan Moffittin video on kerännyt Tiktokissa jo yli 43 miljoonaa katselua ja reseptistä on julkaistu runsas määrä eri variaatioita – Moffittin sanoin ”välillä vaan pitää syödä kokonainen kurkku”.

Uudenlainen trendilisuke innosti Islannissa niin, että paikallisesti kärsittiin kurkun toimitusvaikeuksista. Kurkun teemavuosi on omiaan jatkamaan vihanneksen yltäkylläistä käyttöä kaikissa kotikeittiöissä.

*IROResearch Tuhat Suomalaista –tutkimus 2021.

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat julkistavat vuoden HeVin joka vuosi. Tavoitteena on tutustuttaa kuluttajia ja kauppaa erilaisiin kasviksiin ja auttaa suomalaisia löytämään tutuillekin kasviksille uusia käyttötapoja samalla monipuolistaen ruokavaliotamme. Uusien suositusten mukaisesti tuoreita kasviksia tulisi käyttää jopa 800 grammaa päivässä henkeä kohden. Monipuolisen kasvisravinnon avulla se onnistuu parhaiten.

Vuodesta 2024 lähtien Vuoden Vihanneksen nimi on uudistettu ja laajennettu Vuoden HeViksi (=Vuoden Hedelmä ja Vihannes). Näin tittelin voi jatkossa saada myös marjat ja hedelmät. Vuonna 2025 Vuoden HeVi on kurkku ja vuonna 2026 vuorossa on mansikka.

Tämä kukka villitsee taas suomalaiset

Suomalaisten suosikkikukkasesonki on taas käynnissä, nimittäin tulppaanisesonki. Sesonki on parhaimmillaan juuri nyt alkuvuodesta.

– Tulppaanisesongista on tullut vuosien mittaan oikea ilmiö, jota osataan odottaa. Suomalaiset ovat itse asiassa yksiä maailman ahkerimpia tulppaaninostajia väkilukuun suhteutettuna hollantilaisten ja ruotsalaisten ohella. Tulppaaneja viljellään Suomessa vuosittain 60–70 miljoonaa kukkaa, lisäksi niitä myös tuodaan ulkomailta jonkin verran, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Tulppaanin suosioon on monta syytä. Kukka on tietenkin näyttävä ja kaunis, mutta suosiota lisää myös kukan saatavuus ja hinta: sitä löytyy jokaisesta pienestäkin marketista ja hinta on huokea.

– Tulppaanista löytyy valtavasti väri- ja lajikevaihtoehtoja, Suomessakin niitä viljellään monta sataa erilaista monipuolisine värivariaatioineen ja muotoineen – yksinkertaisista monivärisiin, kerrottuihin ja rimpsureunaisiin. Jokainen löytää siis varmasti oman suosikkinsa. Suosion syy on varmasti myös siinä, että suurin osa Suomessa myytävistä tulppaaneista on kotimaisia, eli ne ovat tuoreita, kestäviä ja tulevat läheltä, Rantala sanoo.

Ensimmäisistä tulppaaneista saatiin nauttia jo jouluna punaisin ja valkoisin tulppaanein, mutta sesonki lähtee kunnolla käyntiin tammikuussa. Nyt värivalikoima laajenee ja määrät kasvavat hurjasti. Tulppaanisesonki kestää normaalisti pääsiäiseen saakka, joka on tänä vuonna huhtikuun lopussa, eli sesongista saadaan nauttia pitkään.

– Värivariaatiot monipuolistuvat koko ajan kevättä kohti mentäessä. Kotiin voi tuoda erilaisen tunnelman vaikka viikottain vaihtamalla kimpun väriä ja maljakon mallia!, Rantala ehdottaa.