Suomalaiset ylivoimaisia vihannesten syöjiä Pohjoismaissa
Suomalaiset ylivoimaisia vihannesten syöjiä Pohjoismaissa
Suomalaiset syövät oman maansa tomaatteja ja kurkkuja moninkertaisesti esimerkiksi ruotsalaisiin verrattuna. Jokainen suomalainen pistelee kotimaisia tomaatteja poskeensa keskimäärin noin 7,2 kiloa vuodessa, kun ruotsalaisten vastaava määrä on 1,8 kiloa. Kurkulla samat luvut ovat 9,5 ja 2,9 kiloa henkeä kohden vuodessa.
– Suomalaiset päihittävät muutkin pohjoiset naapurinsa mennen tullen. Olemme todella merkittäviä kasvihuonevihannesten ystäviä. Hienointa on, että pidämme erityisesti kotimaisista kasvihuonevihanneksista, iloitsee Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.
Uusimmat kulutusluvut on julkaistu Puutarha&Kauppa-ammattilehdessä. Lehden kokoamien tietojen mukaan esimerkiksi kurkun kotimaisuusaste on nyt historian korkein. Vuonna 2020 kaikista Suomessa syödyistä kurkuista peräti 96 prosenttia oli Suomessa kasvatettuja. Vastaavaan ei ylletä missään muussa Pohjoismaassa.
Kauppapuutarhaliiton mukaan korkeat kulutusluvut ovat monen tekijän summa, mutta nimenomaan kotimaisten tuotteiden tuoreus, laatu, puhtaus ja ympärivuotinen saatavuus ovat keskeisiä tekijöitä.
– Kotimaiset kurkut ja tomaatit muodostavat noin neljänneksen kaikista syömistämme vihanneksista. Niillä on siten myös merkittävä kansanterveydellinen merkitys, muistuttaa Jalkanen.
TOMAATTI JA KURKKU POHJOISMAISSA | |||
TOMAATTI | Kulutus kg/hlö | Kulutus kotim. kg/hlö | Kotimaisuusaste, % |
Suomi | 12,1 | 7,2 | 62 |
Ruotsi | 10,5 | 1,8 | 18 |
Tanska | 7,9 | 2 | 25 |
Norja | 6,7 | 2,3 | 35 |
Islanti | 6,5 | 3,2 | 48 |
KURKKU | Kulutus kg/hlö | Kulutus kotim. kg/hlö | Kotimaisuusaste, % |
Suomi | 10,2 | 9,5 | 96 |
Ruotsi | 6,7 | 2,9 | 44 |
Tanska | 6,3 | 1,5 | 42 |
Norja | 5 | 3,5 | 71 |
Islanti | 5,2 | 4,9 | 93 |
Lähde: maiden viralliset tilastot/Kasvihuoneviljelijöiden liitto