Turhat myytit pois: Kotimaiset tomaatit ovat turvallisia!
Aika ajoin keskusteluun nousee vihannesten viljelyssä käytetyt torjunta-aineet ja niiden mahdolliset jäämät. Aiheesta näkee paljon myös virheellisiä väittämiä, joiden mukaan vihanneksissa saattaisi olla ihmisille haitallisia kasvinsuojeluainejäämiä. Iltalehti uutisoi artikkelissaan 24.11.2025 vastuuttomasti tomaatin ja Parkinsonin taudin mahdollisesta yhteydestä.
Kauppapuutarhaliitto haluaa voimakkaasti korostaa, että vihannesten syöminen edistää terveyttä, ei päin vastoin. Suomessa viljellään kasvihuoneissa suomalaisten suosikkituotteita, kuten tomaatteja, kurkkuja, salaatteja ja yrttejä, jotka ovat kaikkien mittareiden mukaan kuluttajille täysin turvallisia.
Suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä on käytetty biologista kasvinsuojelua jo 1960-luvulta asti. Biologinen torjunta tarkoittaa sitä, että kasvinsuojelua tehdään hyödyntäen erilaisia eliöitä kasvinsuojeluaineiden sijasta. Biologista kasvinsuojelua käytettäessä kemiallisia kasvinsuojeluaineita ei käytetä lainkaan, tai niitä käytetään erittäin harvoin. Lisäksi Suomen ilmasto ja kylmät talvet auttavat omalta osaltaan hallitsemaan kasvintuhoojia, jotka voivat levitä helpommin lämpimämmissä maissa.
Jäämiä seurataan tarkasti
Suomalaisten kasvihuonevihannesten kasvinsuojeluainejäämiä seurataan vuosittain. Valvonnasta vastaa Ruokavirasto. Ruokaviraston mukaan kasvinsuojeluaineille altistumista voi parhaiten välttää valitsemalla Euroopassa ja etenkin Suomessa tuotettuja kasviksia ja hedelmiä.
Euroopan Unionissa on maailman kattavimmat riskinarviointiprosessit käytössä, kemiallisten kasvinsuojeluaineiden turvallisuutta käyttäjälle ja kuluttajille arvioidaan. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n vuosittain kokoaman kasvinsuojeluainejäämäraportin mukaan Suomi on yksi niistä maista, joissa vihanneksista löytyy vähiten jäämiä vuodesta toiseen.
Torjunta-aineiden käyttö vähenee koko ajan
Torjunta-aineiden käyttö ei ole lisääntynyt, päinvastoin. Sekä Euroopassa, että Suomessa hyväksyttyjen torjunta-aineiden määrä on kaiken kaikkiaan pienentynyt viime vuosina. Lisäksi meillä Suomessa kasviksilla on esimerkiksi Etelä-Eurooppaa verrattuna kapeampi valikoima kasvinsuojeluaineita käytössä.
Kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat kuluttajalle siis täysin turvallisia tuotteita. Muun muassa uusimpien ravitsemussuositusten mukaisesti vihannesten kuten hedelmien ja marjojenkin käyttöä tulisi lisätä merkittävästi.



