Makua ilman suolaa? Katso nämä vinkit!
Miten ruokaan saisi helposti paljon makua terveellisesti? Vastaus löytyy tuoreista yrteistä! Yrtit eivät ole vain lisuke, vaan niillä on tärkeä paikkansa jokaisella aterialla. Ne tuovat ruokaan huumaavaa tuoksua, makua ja väriä sekä sisältävät myös paljon tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Ruuassa maku ratkaisee, ja yrtit tuovat helposti syvyyttä tuttuihin ja kotoisiin ruokiin.
Tee itsellesi hyvää yrteillä
Käyttämällä paljon erilaisia yrttejä, saat ruokaan enemmän makua ja samalla suolan määrää voi vähentää. Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta ja pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Yrtit tuovat makunsa lisäksi muutakin hyvää: ne sisältävät erilaisia vitamiineja, kuten A-, C-, ja K-vitamiinia sekä rautaa. Jotta ravinteet säilyvät tuoreyrteissä, kannattaa ne lisätä ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.
Mietoja yrttejä runsaalla kädellä
Mietoja yrttejä, kuten basilikaa, persiljaa, ruohosipulia ja kirveliä, voi lisätä reippaalla kädellä esimerkiksi salaatteihin. Ne toimivat hyvin myös valmiiden annosten päälle ripoteltuina herkullisina somisteina. Yrteistä voi valmistaa myös esimerkiksi aromikkaan yrttiöljyn sekoittamalla pilkottuja yrttejä, öljyä ja mausteita ja lisäämällä sitä salaatteihin ja muihin ruokiin.
Parhaat makuparit löytyvät kokeilemalla! Persiljalle sopivat esimerkiksi perunat ja sienet. Pehmeämmän suutuntuman saat lehtipersiljalla. Monipuolinen basilika sopii moneen ja maistuu esimerkiksi salaatissa kurkun ja hyvän öljyn kanssa. Ruohosipuli sopii keväisten parsaruokien pariksi. Kirveli sopii esimerkiksi kalan kaveriksi.
Voimakkailla yrteillä paljon makua
Aromiltaan voimakkaat yrtit, kuten rosmariini, timjami, minttu ja salvia, pääsevät oikeuksiinsa pienelläkin määrällä. Rotevampia yrttejä voi lisätä ruokaan jo valmistuksen alkuvaiheessa. Lopuksi on paikallaan riipiä tai leikata lehtiä myös valmiin ruoan pinnalle, jotta ruokailija saa nauttia vapautuvista aromeista. Rosmariini ja timjami sopivat esimerkiksi lihan tai sienten kaveriksi. Minttu sopii erinomaisesti kreikkalaisiin ruokiin ja vihersmoothieta maustamaan, kesän raikkaita drinkkejä unohtamatta. Salvia sopii hyvin pastoihin, lammasruokiin ja kasvisruokiin.
Oikealla säilytyksellä nautit pidempään
Tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä. Poikkeuksia ovat helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ruukun suojusmuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa. Kaikki yrtit, varsinkin suurilehtiset lajit, kuivuvat helposti, ellei niitä kastele kunnolla.
Yrttien kasvattamista voi kokeilla myös kotona. Kaupasta ostetun yrtin voi laittaa kasvamaan ikkunalaudalle. Istuta kaupan yrtti ruukkuun, aseta valoisalle paikalle ja kastele säännöllisesti. Näin voit poimia ikkunalaudalta yrttejä vaikka joka aamu leivän päälle. Muista käyttää yrtistä kaikki osat! Hentoja, ruohovartisia yrttejä voi käyttää varsineen ruuanlaitossa.