• In English
Kauppapuutarhaliitto
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Organisaatio
      • Johtokunnan yhteystiedot
      • Hallintoneuvoston yhteystiedot
      • Jaostojen ja piirien yhteystiedot
      • Puutarhasäätiö
    • Säännöt ja toimintakertomukset
    • Vihannesten ja kukkien menekinedistäminen
      • Mainostoimikuntien yhteystiedot
      • Sirkkalehti
    • Hankkeet ja tutkimukset
    • Liiton historia
    • Puutarha&kauppa -lehti
    • Lepaa-näyttely
  • Jäsenille
    • Tapahtumakalenteri
    • Neuvonta
      • Turvallinen rekrytointi
      • Kasvinsuojelu
        • Kasvinterveysasetus
        • Minor use -valmisteet
        • Koetoiminta
        • Kasvinsuojelututkinnot ja ruiskuntestaukset
        • Integroitu kasvinsuojelu
      • Kasvihuonetuotteiden laatu
        • Kukkien laatuvaatimukset
        • Ryhmäkasvien hankintaohjeistukset
        • Vihannesten laatuvaatimukset
        • Kasvuturpeen laatuvaatimukset
      • Laatutarhaohjeisto ja IP Kasvikset Perussertifiointi
      • Hiilijalanjälkilaskuri
      • Kasvihuonejätteiden käsittely
      • Allergioiden ehkäiseminen kasvihuonetyössä
      • Elintarvikevalvonta
    • Liity jäseneksi
  • Tietoa kasvihuonealasta
    • Kasvihuoneviljely numeroina
    • Vastuullisuus
    • Vihannesten viljely kasvihuoneissa
      • Kurkku
      • Tomaatti
      • Salaatit ja yrtit
      • Paprika ja chili
    • Koristekasvien viljely kasvihuoneissa
      • Ryhmäkasvit
      • Kukkivat ruukkukasvit
      • Amppelit
      • Leikkokukat
    • Kasvuturve
    • Kasvihuonealaan liittyviä projekteja
    • Kasvistietoa maailmalta
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumakalenteri
  • Medialle
  • Yhteystiedot
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Laskutustiedot
  • Suoramyyntipuutarhat
  • Hae
  • Valikko Valikko

Nyt vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa

13.05.2024/in Ajankohtaista, Tiedotteet

Valtakunnallista tomaattiviikkoa vietetään 13.–19.5. Suomessa tomaatteja viljelee noin 200 kasvihuoneyritystä. Kotimaiset tomaatit ovatkin oikeaa lähiruokaa, ja yksi tuoreimmista ruuista, mitä kauppareissulta löytää. Suomessa kasvatetaan erilaisia tomaattityyppejä ympäri vuoden. Satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja tänä kesänä saadaan jälleen nauttia upean runsaasta tomaattisadosta.

Tunnetko tomaattityypit?

Suomalaisten suosituimmat tomaattityypit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi raikkaat kirsikkatomaatit. Lisäksi myynnissä on muun muassa pihvi-, san marzano-, luumu-, cocktail-, helmi- ja terttutomaatteja. Saatavilla on myös erilaisia perinnetomaatteja kuten häränsydäntomaatteja.

Klassikkotomaatti sopii monenlaiseen ruokaan: salaatteihin, leivän päälle, lämpimiin ruokiin ja kastikkeisiin. Pikkutomaatit, kuten kirsikka- ja helmitomaatit ovat erinomaisia sellaisenaan, koristeluissa ja salaateissa. Testaa myös keltaisina! San Marzano-tomaateista saa erinomaista pizzakastiketta ja se sopii lämpimiin ruokiin tai vaikka hampurilaisiin. Pihvitomaattia voi käyttää esimerkiksi täytettynä ja grillauksessa. Maukkaat terttutomaatit sopivat syötäväksi tuoreena tai vaikka paahdettuna.

Kiistattomat terveyshyödyt

Tomaatti on jo käyttömääränsä puolesta yksi tärkeimmistä terveyttä edistävistä kasviksista, sillä suomalainen syö tomaatteja vuodessa noin 10 kiloa, joten se on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista.

Tomaatti on erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tomaatti sisältää myös reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Suomalaiset syövät vieläkin liian vähän kasviksia ja vain harva yltää päivittäiseen 500–800 gramman tavoitteeseen. Tomaateilla päivän kasvisannos täyttyy hyvin, esimerkiksi yksi kirsikkatomaattirasia kattaa jo noin puolet päivän kasvissuosituksesta. Tomaattikiloja on helppo lisätä myös lisäämällä tuoreita tomaatteja patoihin tai kastikkeisiin. Tomaattirasia toimii myös helppona mukaan otettavana eväänä.

Grilliin ja kastikkeisiin

Monikäyttöinen ja helppo tuoreista tomaateista keitetty tomaattikastike sujahtaa kastikepohjaksi pastaan, makua tuomaan pitsoihin tai vaikka keitoksi. Kastike on myös kiireisen perheen pelastus: se ei menetä aromejaan pakastaessakaan.

Nopeasti valmistuvat ja maistuvat pikkelöidyt kirsikkatomaatit saavat makua hapoista ja yrteistä ja ovat oiva lisuke esimerkiksi grilliruualle. Grillissä voi kokeilla myös mehukkaita tomaattiburgereita, joiden väliin voi kokeilla suuria ja meheviä pihvitomaatteja.

Jaa tämä artikkeli
  • Jaa kohteessa Facebook
  • Jaa kohteessa Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Jaa kohteessa LinkedIn
  • Jaa sähköpostilla
https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2024/05/SATOKAUSIKALENTERI_KAUPPAPUUTARHALIITTO_TOMAATTI-2-1.jpg 1151 1638 minna https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png minna2024-05-13 06:58:072024-05-10 15:00:06Nyt vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa

Ajankohtaista

  • Uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia 05.05.2025
  • Suomi täyttyy orvokeista torstaina 22.04.2025
  • Nämä kukat sopivat parhaiten pääsiäiseen 14.04.2025
  • Hukkalämpö odottaa ottajaa – kasvihuoneet voivat olla osa ratkaisua 07.04.2025
  • Kurkkujen ja erikoistomaattien määrät hurjassa kasvussa – kiinnostaa myös ulkomailla 20.03.2025


Kauppapuutarhaliitto

Veljestentie 16
00730 Helsinki

info (a) kauppapuutarhaliitto.fi


Kauppapuutarhaliitto
niinakangas


Kauppapuutarhaliitto


puutarhakauppa.fi
lepaa.fi

kauniistikotimainen.fi
puhtaastikotimainen.fi


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&Kauppa
Lepaa
Kauniistikotimainen
Puhtaastikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puhtaastikotimainen
Kauniistikotimainen
Lepaa

© Copyright - Kauppapuutarhaliitto | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Viisi kukkavinkkiä äitienpäiväänPuutarhamyymälöiden kovin sesonki on alkamassa
Sivun alkuun